Анджей Дуда зробив заяву про ризик ширшої війни / REUTERS

Кілька російських ракет, які з 2022 року РФ запустила по Україні, перетнули повітряний простір Польщі. Це провокаційна демонстрація сили з боку Москви може спровокувати ширшу війну, заявив президент Польщі Анджей Дуда, пише The Wall Street Journal.

За даними польських збройних сил, останній інцидент стався 24 березня, коли російська крилата ракета, націлена на західну Україну, увійшла в повітряний простір Польщі на 39 секунд.

"У нас немає жодних сумнівів у тому, що це російські провокації, - сказав Дуда. - Ми бачили ці провокації. Наш повітряний простір кілька разів порушувався російськими ракетами".

Відео дня

Хоча сили НАТО досі не намагалися перехопити ракети, Дуда висловив занепокоєння тим, що одна з них може зрештою завдати удару по польській території, зруйнувавши інфраструктуру або спричинивши людські жертви.

Зазначається, що від початку широкомасштабної війни в Україні відомо, як мінімум, про три випадки перетину кордону з Польщею російськими ракетами.

"Ці випадки змушують польські та союзні сили замислитися над тим, як реагувати, зокрема над тим, чи варто намагатися перехоплювати в майбутньому ракети, які порушать кордон", - ідеться в публікації.

За словами Дуди, збиття ракет над повітряним простором Польщі може призвести до жертв через уламки, крім того, члени НАТО також побоюються збивати російські ракети і над Україною, оскільки це буде прямим втручанням у конфлікт, якого члени Альянсу уникають.

"Українці кажуть: "Так", але наші партнери по НАТО кажуть: "Не робіть цього за межами території НАТО", і це проблема", - заявив Дуда.

При цьому Дуда відмовився заявити, як відреагує його країна, якщо російська ракета дійсно призведе до жертв у Польщі, чи спробує він застосувати угоду про колективну оборону НАТО.

"Я вважаю, що нам слід постаратися уникнути ситуації, в якій Росія могла б сказати, що її спровокувало НАТО. Досі саме Росія провокувала, і всі це бачать", - сказав він.

Американський чиновник заявив, що США не визначили, чи є ці заліти ракет на територію Польщі навмисними.

А ось старший науковий співробітник Королівського інституту об'єднаних військ у Лондоні Джастін Бронк зазначив, що один або два інциденти можуть бути випадковими, але частіші порушення, найімовірніше, зроблені навмисно:

"Росіяни напевно подбали про те, щоб звести до мінімуму навіть ризики потрапляння ракет на територію НАТО через збої в польоті".

У РФ заявили про можливу війну з Польщею

Нагадаємо, речниця МЗС РФ Марія Захарова прокоментувала умовне "так" президента Польщі Анджея Дуди на розміщення ядерної зброї США на польській території.

Вона пригрозила Дуді: якщо Польща розмістить у себе американську "ядерку", буде пряме військове зіткнення - її територія буде легітимною ціллю для Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: