Турецькі військові заборонили тральщикам прохід у Чорне море / фото ua.depositphotos.com

Туреччина заявила у вівторок, що не дозволить двом британським мінним тральщикам пройти транзитом через її води по дорозі в Чорне море для використання Україною, оскільки це порушить Міжнародний пакт про прохід через протоки у воєнний час.

Як пише  Reuters, минулого місяця Великобританія заявила, що передасть два мінних корабля Королівського флоту ВМС України, щоб допомогти посилити морські операції України в її війні з Росією. Вони зараз прямували до нового місця приписки. Як ідеться в заяві прес-служби президента: 

Наші відповідні союзники були належним чином проінформовані про те, що мінно-пошукові кораблі, подаровані Україні Великою Британією, не зможуть пройти через Турецькі протоки в Чорне море, поки триває війна"

Відео дня

Посилаючись на міжнародну Конвенцію Монтре, яка регулює морське судноплавство в регіоні, турецький уряд наголосив, що російським і українським військовим кораблям заборонено захід у турецькі протоки через війну, що триває. Згідно з конвенцією, військовим кораблям країн, що не воюють, дозволено прохід через протоки під час війни. Однак у конвенції також говориться, що Анкара зберігає за собою повну владу над проходом усіх військових кораблів, якщо Туреччина відчує ризик бути залученою в конфлікт. 

Міністерство оборони Сполученого Королівства оприлюднило свій план з постачання кораблів класу Sandown зі складу Королівського флоту Великої Британії минулого місяця. Подаровані мінні кораблі призначалися для розмінування морських мін для безпечного проходу більших кораблів, а також для "допомоги в порятунку життів на морі та відкритті життєво важливих експортних маршрутів".

Нідерланди також раніше пообіцяли Україні два мінних кораблі класу Alkmaar, які мають прибути в Чорне море до 2025 року. Наразі неясно, чи дійде запланована поставка до України.

Війна в Україні - позиція Туреччини

Коли Росія почала вторгнення в Україну в 2022 році, Туреччина ініціювала Конвенцію Монтре 1936 року, фактично заблокувавши прохід військових кораблів воюючим сторонам. Пакт звільняє від відповідальності кораблі, що повертаються на свої бази.

Туреччина реалізувала угоду Монтре неупереджено і ретельно, щоб запобігти ескалації в Чорному морі, заявив президент. Анкара підтримує добрі зв'язки як з Києвом, так і з Москвою під час війни.

Експорт Туреччини до Росії товарів, життєво важливих для військової машини Росії, різко виріс у 2023 році. Це посилило побоювання США та їхніх союзників щодо того, що країна діє як канал для чутливих товарів від власних виробників. 

Вас також можуть зацікавити новини: