В 2023 році Туреччина вже експортувала до Росії 45 категорій військових товарів на 158 мільйонів доларів / фото УНІАН, Сергій Нужненко

Експорт Туреччини до Росії товарів, життєво важливих для військової машини Росії, різко зріс цього року. Це посилило занепокоєння США та їхніх союзників, що країна діє як канал для чутливих товарів від їхніх власних виробників. Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

Зазначається, що зростання обсягів торгівлі звело нанівець спроби США та Європи стримати здатність Москви озброювати свої ЗС, посилюючи напруженість між Анкарою та її партнерами по НАТО.

За інформацією видання, на знак того, що стримування цієї торгівлі у Вашингтоні стало пріоритетом, Браян Нельсон, заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки, цього тижня відвідає Стамбул і Анкару, де збирається обговорити торговельну та фінансову діяльність, яка приносить користь зусиллям Росії у війні проти України.

Відео дня

"Це буде друга поїздка Нельсона до Туреччини цього року, і вона відбувається на тлі ознак того, що деякі запчастини подвійного призначення, визначені США та їхніми союзниками як такі, що мають особливу цінність для війни, транспортуються безпосередньо до Росії, навіть якщо вони були позначені як такі, що призначені для відправки в іншу країну", - йдеться в статті.

Автори уточнюють, що за перші дев'ять місяців 2023 року Туреччина повідомила про експорт 45 категорій товарів, які США вважають "високопріоритетними", на 158 мільйонів доларів до Росії та п'яти колишніх радянських країн, підозрюваних у тому, що вони виступають посередниками для Москви. Це втричі більше, ніж за аналогічний період 2022 року, коли почалася повномасштабна війна в Україні.

Зокрема, йдеться про мікрочіпи, комунікаційне обладнання та деталі, такі як телескопічні приціли. Вони підпадають під експортний контроль США, ЄС, Японії та Великобританії, спрямований на запобігання їх потраплянню в Росію.

"Але їх можна обійти за допомогою компаній, які використовують структури посередників, щоб приховати свої кінцеві пункти призначення", - говориться в матеріалі.

Відносини України та Туреччини - останні новини

"Делегація" з окупованої Ялти здійснила візит до Туреччини. Група російських окупантів з Ялти відзвітувала про участь засіданні Міжнародної організації об'єднаних міст і місцевих влад у Туреччини. Там вони уклали угоду про побратимські відносини з муніципальним районом Бейлiкдюзю в Стамбулі.

Також УНІАН повідомляв, що, на думку експерта з міжнародних відносин, сходознавця Євгена Добряка, відносини між Туреччиною та Україною залишаються нормальними - зокрема, Анкара "нам допомагала і допомагає військово-технічно та політично".

Вас також можуть зацікавити новини: