Україна успішно атакує російські НПЗ / колаж УНІАН, фото Terminal Autonomy, скріншот

Атаки України на російські нафтопереробні заводи(НПЗ) показують зростаючу загрозу, яку відносно дешеві дрони, що використовують штучний інтелект, можуть становити для світових енергетичних ринків, передає CNBC із посиланням на думку старшого аналітика компанії Bernstein Боба Брекетта.

"Можливості України зростають, і її дрони тепер демонструють значно більшу дальність дії", - йдеться в публікації.

З початку року запущені Україною дрони уразили 18 російських нафтопереробних заводів загальною потужністю 3,9 мільйона барелів на день, ідеться у звіті, опублікованому JPMorgan.

Відео дня

Зазначається, що втрати російських нафтопереробних потужностей можуть посилитися, оскільки Україна прагне створити цього року повноцінну індустрію дронів і виготовити мільйон одиниць усередині країни:

"Якщо Київ зможе розширити дальність дії дронів до 1500 кілометрів, вони потенційно зможуть вразити 21 нафтопереробний завод із потужністю переробки понад 4,4 мільйона барелів на добу".

Як зазначив Брекетт, дрони можуть легко й асиметрично порушити глобальну торгівлю. За його словами, Росія - не єдина країна, якій слід турбуватися.

Крім того, вказується, що удари по російських НПЗ уже становлять проблему для адміністрації Джо Байдена:

"Москва пообіцяла скоротити видобуток і експорт нафти ще на 471 000 барелів на день у другому кварталі, щоб виконати свої зобов'язання перед ОПЕК+. Згідно зі звітом JPMorgan, опублікованим минулого місяця, ці скорочення можуть призвести до того, що ціна на нафту Brent досягне 100 доларів до вересня, що чинитиме тиск на адміністрацію Байдена напередодні президентських виборів".

Удари по російських НПЗ - актуальне

Нагадаємо, як розповів експерт Костянтин Криволап, українські атаки охопили 50% нафтопереробних заводів Росії:

"Я не полінувався, зробив собі табличку, в яку додав усі ці заводи, уточнив виробничу потужність. Якщо подивитися сумарну виробничу потужність цих підприємств і об'єктів, які ми вразили, то виходить, що вражено понад 50% російської нафтовки. Це не означає, що на 50% зменшилися потужності, тому що рівень пошкодження різний на всіх цих НПЗ. Але те, що охоплено 50% НПЗ - це факт".

Вас також можуть зацікавити новини: