Костянтин Криволап прокоментував атаки по НПЗ в Росії / колаж УНІАН, скріншоти

Українські атаки охопили 50% нафтопереробних заводів Росії. Таку цифру наводить експерт Костянтин Криволап.

"Я не полінувався, зробив собі табличку, до якої додав усі ці заводи, уточнив виробничу потужність. Якщо подивитися сумарну виробничу потужність цих підприємств і об'єктів, які ми вразили, то виходить, що уражено понад 50% російської нафтової сфери. Це не означає, що на 50% зменшилися потужності, тому що рівень пошкодження різний на всіх цих НПЗ. Але те, що охоплено 50% НПЗ – це факт", – розповів він в інтервʼю УНІАН.

За його словами, останні дані свідчать про те, що виробництво палива в Росії впало на 15%. Москва це компенсує за рахунок бензину з Білорусі та Казахстану.

Криволап зазначив, що, незважаючи на всі заяви американців про те, що завдавати ударів по російських НПЗ не можна, такі атаки мають тривати.

"Знищення російських НПЗ ніяк не пов'язане з цінами на нафту на світовому ринку. Такі заяви, швидше за все, пов'язані з політикою Саллівана (радник президента США з національної безпеки, – УНІАН) про те, що не треба "дражнити" Росію. Але він не жив цих умовах і не мав справи з хуліганами та бандитами. Я зі свого глибокого дитинства точно знаю, що якщо ти даси їм послаблення, то будеш отримувати і далі", – констатував експерт.

Атаки по російських НПЗ: останні новини

У Міжнародному енергетичному агентстві (МЕА) вважають, що шквал атак українських БПЛА на російські нафтопереробні заводи може підірвати глобальні ринки нафтопродуктів. Зазначається, що якщо пошкоджені НПЗ або блоки зупиняться для ремонту на чотири-вісім тижнів, то це може призвести до "значної втрати" російського експорту нафтопродуктів.

Проти атак по російських НПЗ виступають і у США. Зокрема, в Пентагоні нафтопереробні заводи назвали "цивільними цілями". Примітно, що раніше глава Пентагону Ллойд Остін, коментуючи це питання, заявив, що у Байдена стурбовані тим, як атаки по російських НПЗ вплинуть на світові енергетичні ринки.

Вас також можуть зацікавити новини: