В ЄС "оголосили війну" енергетичній кризі

За останні кілька тижнів ціна на газ побила всі рекорди.

Єврокомісія "оголосила війну" різкому зростанню світових цін на енергоносії. Рішення містить ряд заходів.

Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії

Для усунення наслідків підвищення цін на енергоносії та підвищення стійкості в майбутньому країни ЄС можуть використовувати ряд інструментів, серед яких підтримка домогосподарств, держдопомога компаніям та цільове зниження податків. Крім того, підтримка інвестицій у відновлювані джерела енергії та енергоефективність, вивчення зберігання енергії та закупівля газу.

"Водночас ми визначаємо інші середньострокові заходи, щоб наша енергетична система була стійкішою й гнучкішою, щоб протистояти будь-якій волатильності в майбутньому протягом перехідного періоду. Нинішня ситуація є винятковою, і внутрішній енергетичний ринок добре служив нам останні 20 років. Але ми повинні бути впевнені, що він продовжить робити це й в майбутньому, реалізуючи Європейський зелений курс, підвищуючи нашу енергетичну незалежність та досягаючи наших кліматичних цілей", - заявила комісар з енергетики кадрі Сімсон.

Читайте такожЗа рік ціна імпортного газу в Україні зросла у 3,8 рази: скільки блакитне паливо коштувало у вересніТаким чином, ЄС продовжить розвивати ефективну енергетичну систему, збільшивши частку відновлюваних джерел енергії. Згідно з поточними даними, газ все ще сильно впливає на ціну на електроенергію.

"На загальну думку, поточна модель граничного ціноутворення є найбільш ефективною, але необхідний подальший аналіз", - йдеться в повідомленні.

Також країни-члени ЄС звернули увагу на важливість газових сховищ. На цей час в ЄС є сховища на більш ніж на 20% від річного споживання газу.

Ціни на газ та реакція ЄС

П'ять країн Європейського Союзу просять розслідувати аномально високі ціни на газ.

Так, Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція у своїй спільній заяві закликали встановити загальні правила купівлі газу, щоб пом'якшити різкий стрибок цін на газ.

Серед основних причин рекордного зростання цін на природний газ в Європі - низькі запаси газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції.

Крім того, рекордно високими є й ціни на вугілля. З початку року його вартість зросла вдвічі – до 200 доларів за тонну.

Станом на 6 жовтня, газ у Європі продавали майже по 2 тисячі доларів за тисячу кубів, що стало абсолютним рекордом.