Боррель відповів, від чого залежить запуск "Північного потоку-2" / фото REUTERS

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що доля російського газопроводу "Північний потік-2" пов'язана з будь-яким потенційним конфліктом з РФ через Україну.

Про це пише Reuters.

Якщо ж Росія піде на деескалацію конфлікту, рішення про запуск "Північного потоку-2" прийматимуть європейський та німецький регулятори.

Відео дня

"Звичайно, функціонування цієї інфраструктури також буде залежати від розвитку подій в Україні та відносин з Росією. Ви не можете собі уявити, що ми думаємо, з одного боку, про введення санкцій проти Росії, про всяк випадок - а з іншого боку, про відкриття інфраструктури. Це, звичайно, пов'язано з військовою ситуацією в Україні", - заявив Боррель.

"Північний потік-2" - Що відомо

"Північний потік-2" - це магістральний газопровід з Росії у Німеччину. Проект передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Газопровід проходить в обхід України. 10 вересня в Росії заявили про завершення будівництва. 

Читайте такожУ Німеччині закликали не прив'язувати "Північний потік-2" до агресії РФ проти УкраїниОднак 23 вересня 2021 року стало відомо про те, що в Конгресі схвалили санкції проти "Північного потоку-2".

Втім, Росія не відмовилася від своїх планів щодо цього проекту. 4 жовтня почали заповнювати газом першу нитку газопроводу. 

15 листопада 2021 року Федеральне мережеве агентство Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA) дозволило НАК "Нафтогаз України" брати участь у процесі сертифікації компанії Nord Stream 2 AG, яка є оператором газопроводу "Північний потік-2".

Невдовзі BNetzA призупинило процедуру сертифікації. Регулятор дійшов висновку, що сертифікація можлива лише після того, як оператор приведе свою організаційно-правову форму у відповідність до законодавства Німеччини.

27 листопада 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що російський газопровід "Північний потік-2" може запрацювати без сертифікації. У цьому випадку доведеться сплатити штраф у розмірі приблизно 1 мільйон євро.

Вас також можуть зацікавити новини: