Рютте може стати головою НАТО / фото УНІАН

Великобританія готова підтримати Марка Рютте в якості наступного лідера НАТО, заявив британський чиновник у четвер, через кілька годин після того, як стало відомо про підтримку президентом США Джо Байденом прем'єр-міністра Нідерландів.

"Великобританія рішуче підтримує прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, який змінить Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря НАТО", - заявив журналістам Британський чиновник, пише POLITICO.

"Рютте користується великою повагою у всьому Альянсі, має серйозні повноваження в галузі оборони і безпеки і буде гарантувати, що альянс залишиться сильним і готовим захищати та стримувати", - додав чиновник.

Відео дня

Британська декларація чинить додатковий тиск на країни східного флангу, щоб вони перестали вагатися з приводу Рютте, якого критикують за нездатність довести оборонні витрати Нідерландів до цільового показника в 2 відсотки ВВП, обіцяного всіма союзниками по НАТО.

Проте, Рютте є явним фаворитом серед великих союзників. У середу він став лідером в одноосібній гонці за найвищу посаду в Альянсі, який, як очікується, Столтенберг звільнить у жовтні.

Перспективи Рютте - деталі

Рютте вже заручився підтримкою двох третин країн НАТО, щоб очолити військовий альянс, повідомили два високопоставлених чиновника.

Пізніше того ж дня представник США підтвердив, що Байден є одним із тих, хто підтримує Рутте, що, ймовірно, спонукає більше союзників підтримати номінацію Рутте. Рутте потребує підтримки всіх 31 членів НАТО, перш ніж він зможе бути оголошений Генеральним секретарем.

Вас також можуть зацікавити новини: