Рютте став фаворитом гонки за посаду генсека НАТО, - Bloomberg

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте став фаворитом гонки за посаду генерального секретаря НАТО, коли Єнс Столтенберг піде у відставку наступного року, затьмаривши інших кандидатів, включаючи прем'єр-міністра Естонії Каю Каллас. Про це пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Зазначається, що попри те, що це ще не вирішено, оскільки до перегонів може приєднатися більше кандидатів, 56-річний Рютте вже отримав підтримку багатьох союзників щодо того, аби обійняти посаду після закінчення терміну повноважень Столтенберга.

Рютте завершує 13-річну роботу на посаді прем’єр-міністра Нідерландів. Він заявив, що піде з політики після формування нового кабінету за результатами виборів, що відбудуться в середу.

Відео дня

"Уряди Нідерландів і США спілкувалися щодо шансів Рютте приблизно в той час, коли він минулого місяця заявив, що готовий працювати, сказав один із людей, який говорив на умовах анонімності. Однак Рютте не контактував безпосередньо зі своїми американськими колегами", - говориться в матеріалі.

Видання підкреслює, що роль генерального секретаря НАТО й надалі залишатиметься критичною, оскільки війна Росії з Україною затягнеться на роки.

"Главі НАТО потрібно буде уникнути ширшої ескалації між Альянсом і Росією, а також заохочувати союзників підтримувати військову та фінансову підтримку України, оскільки громадськість починає втомлюватися від витрат", - пише ЗМІ.

За його інформацією, іншими претендентами на посаду генсека НАТО є згадана вище Кая Каллас та міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Карінс, які нещодавно заявили, що готові прийняти цю роль.

"Але і Карінс, і Каллас можуть зіткнутися з проблемами, враховуючи, що балтійські країни вважалися занадто агресивними щодо Москви, щоб очолити альянс", - зауважує видання.

Як відомо, під керівництвом Рютте Нідерланди надіслали Україні важливі системи протиповітряної оборони та ведуть навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

НАТО і війна України проти Росії - останні новини

Генсек НАТО зробив заяву про майбутнє військової допомоги Україні. За словами Єнса Столтенберга, надання допомоги Україні – в інтересах національної безпеки всіх союзників по Альянсу, в тому числі і Сполучених Штатів Америки. Він упевнений, що Вашингтон продовжить надавати підтримку Києву.

"Всі глави держав і урядів, всі союзники по НАТО пообіцяли підтримати Україну не тільки тому, що перемога президента Путіна стане трагедією для українців, а й тому, що це буде небезпечно для нас", – зазначив він.

Раніше Столтенберг закликав Німеччину збільшити витрати на оборону до передбачених угодою НАТО двох відсотків ВВП.

"Йдеться про солідарність і розподіл тягаря. США витрачають чотири відсотки валового внутрішнього продукту на оборону, в Європі ми ближче до одного відсотка. Це несправедливий розподіл тягаря", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: