Сі Цзіньпін заявив, що Китай готовий співпрацювати зі Сполученими Штатами / getty images

Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив у середу, що Китай готовий співпрацювати зі Сполученими Штатами, оскільки обидві сторони справляються зі своїми розбіжностями і працюють разом, щоб реагувати на глобальні виклики. Про це повідомляє Reuters з посиланням на китайські державні ЗМІ.

Чи зможуть Сполучені Штати і Китай встановити "правильний" шлях взаємин, буде мати вирішальне значення для світу, сказав Сі в посланні, виголошеному на щорічній вечері Національного комітету з американо-китайських відносин.

Китайський лідер закликав до більш стабільних двосторонніх відносин, які, за його словами, повинні будуватися на принципах "взаємної поваги, мирного співіснування і взаємовигідного співробітництва".

Відео дня

Відносини Китаю та США

Раніше повідомлялося, що Білий дім готує зустріч президента США Джо Байдена і лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Вона може відбутися в листопаді в Сан-Франциско на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Крім того, відставка міністра оборони Китаю Лі Шанфу, про яку днями повідомили ЗМІ, може відновити військові переговори між країнами на високому рівні. Раніше переговори Лі і американських воєначальників не проводилися через санкції, накладені на нього при адміністрації Трампа.

Відносини між США та Китаєм залишаються напруженими. Країни ведуть дуже відмінну зовнішню політику, в тому числі і щодо війни РФ проти України. США активно підтримують Україну і надають йому військову допомогу. Китай дуже нейтрально поводиться і продовжує співпрацювати з агресором. Також останнім часом зросли побоювання, що Китай піде на ескалацію конфлікту щодо Тайваню.

Вас також можуть зацікавити новини: