Блінкен заявив про нестабільну позицію Китаю щодо війни / фото REUTERS

Китаю стає "все більш і більш складно" дотримуватися його поточної позиції щодо війни в Україні, де Пекін змушений демонструвати одночасно і нейтралітет, і підтримку наративів Росії. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, пише CNN

"З самого першого дня Пекіну довелося пройти дуже складну лінію в цьому питанні. З одного боку, знаходити способи підтримувати Росію — в тому числі дипломатично просувати свої аргументи, свої помилкові аргументи по всьому світу — (і) в той же час намагатися здаватися нейтральним і намагатися представити себе якось миротворцем", - заявив Блінкен.

Держсекретар зазначив, що під час його поїздки до Пекіна минулого тижня він детально говорив з китайським керівництвом про війну в Україні. Тоді обидві сторони дійшли єдиної думки, що проблему російської агресії потрібно обговорювати і далі.

Відео дня

"Може настати момент, якщо з'явиться можливість для справжньої дипломатії і переговорів, коли Китай зможе зіграти позитивну і продуктивну роль. На жаль, я думаю, що це далеко в майбутньому. Ролі, які намагається грати Китай, стають все більш і більш очевидними", - сказав Блінкен. 

Реакція Китаю на заколот Пригожина

Майже доба знадобилася Китаю, щоб публічно озвучити свою позицію щодо швидкоплинної спроби військового заколоту вагнерівців в Росії. Пекін заявив, що вважає конфлікт Пригожина з Кремлем "внутрішньою справою" Росії.

Через два дні посол Китаю в ЄС Фу Цун заявив, що Пекін виступає за територіальну цілісність України. Зокрема посол заявив, що Китай зовсім не проти того, щоб Україна повернула під свій контроль всі окуповані території, включаючи Крим.

Вас також можуть зацікавити новини: