Блінкен прокоментував мету підтримки України / фото REUTERS

Довгострокова міжнародна підтримка України доведе президенту РФ Володимиру Путіну, що його розрахунок на те, що Захід припинить допомагати є помилковим.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, передає Голос Америки. Він зауважив, що Путін не зможе "пересидіти" ні Україну, ні багато інших країн. І це, як вважає держсекретар, "найшвидший спосіб закінчити війну".

Блінкен заявив, що зміцнення ЗСУ "може бути найкращим способом позбавити Путіна ілюзій, що він якимось чином може пережити Україну і пережити десятки країн, які її підтримують в захисті".

Відео дня

"І це найшвидший спосіб довести цю війну до кінця, тому що допоки Путін віритиме, що може продовжувати це безкінечно, попри жахливі втрати, яких зазнала Росія… Шкода, якої він завдав своїй країні, є надзвичайною. Військово та економічно вони значно слабші, ніж були раніше. Їхні позиції у світі різко впали, мільйони росіян покинули країну. Стільки людей вбито у м’ясорубці, яку створив сам Путін", - висловив думку посадовець.

Він додав, що цього тижня у Вільнюсі всі побачили, як десятки країн вживають дуже конкретних заходів щодо продовження підтримки України.

Блінкен зазначив, що країни НАТО надали Україні "дуже потужний пакет підтримки", у який включені заходи, які "діятимуть багато років для зміцнення оборонних інститутів України".

Він також наголосив, що країни G7 разом з деякими іншими партнерами оголосили зобов’язання з безпеки України.

"Програма безпеки зміцнять на роки вперед здатність України захищатися та стримувати агресію", - сказав Блінкен.

Держсекретар зазначив, що Путін уже програв у плані того, чого він намагався досягти в Україні.

"Для Путіна йшлося про те, щоб стерти Україну з карти, покласти край її незалежності, включити до складу Росії. Цього не вдалося, і досягнути успіху він не може. Питання зараз у тому, де і як це закінчиться. Принципово, ці рішення повинна ухвалювати Україна... Ніхто так не хоче швидшого закінчення війни, як український народ", - сказав  Блінкен.

При цьому, коментуючи можливі переговори з Росією, держсекретар США зазначив, що поки не бачить ознак готовності РФ до дипломатії.

Допомога США Україні

США допомагають Україні боротися з російськими окупантами з самого початку вторгнення. Країна постійно виділяє для ЗСУ пакети військової підтримки. Так, у США заявили, що зробили все можливе, щоб підготувати український контрнаступ.

Вас також можуть зацікавити новини: