РФ перебазувала літаки з "Кинджалами" ближче до кордону з ЄС / фото ua.depositphotos.com

Рішення Росії перебазувати три своїх літаки з гіперзвуковими ракетами "Кинджал" до Калінінградської області не загрожує Європі, а є черговим залякуванням. 

Таку думку висловив військовий експерт Михайло Жирохов, передає "РБК-Україна".

За його словами, для європейської системи ППО ці літаки з ракетами не зроблять "погоди" й стратегічно вони нічого не вирішують. Він нагадав, що РФ вже використовувала "кинджали" в Україні, завдаючи ударів по Вінницькій, Львівській та Луганській областях.

Відео дня

"Тобто, фактично - це "Іскандери", які запускаються з повітря, а "Іскандери" нам летять сотнями, тому можна зрозуміти, якої шкоди ці перекинуті ракети можуть завдати. Якщо це не масований удар, а три ракети - це ні про що", - зазначає Жирохов.

"Це залякування, що очевидно. Зараз ще й економічно РФ тисне дуже сильно Європу, це є сильний важіль для росіян і якщо його не стане, то їм буде нічим тиснути. Залишиться лише Калінінград, накачування його озброєнням, "Іскандерами", "Кинджалами" і т.д", - додав він.

Експерт вважає, що в разі прямого бойового зіткнення з НАТО Росія не зможе довго підтримувати своє угруповання в Калінінградській області через проблеми з логістикою.

"Тобто, якщо росіяни не проб'ють "коридор", то на цій території протримаються дуже мало", - пояснює Жирохов.

Раніше сьогодні стало відомо, що РФ перекинула три надзвукові літаки МіГ-31 з ракетами "Кинджал" на аеродром Чкаловськ Калінінградської області. Такий крок був зроблений нібито "в рамках додаткових заходів стратегічного стримування". 

У Міноборони РФ стверджують, що "Кинджали" - невидимі і невразливі для будь-яких засобів протиповітряної і протиракетної оборони противника".