Чим небезпечні ракети "Кинджал"? / фото kremlin.ru

Ракета Х-47м2 "Кинджал", яка була випущена по Вінницькій області, розроблялася для того, щоб долати системи ППО.

Як розповів військовий експерт Олег Жданов, звукова ракета має повітряне базування. Фактично це балістична ракета, яку поставили на літак, і першою розгінною сходинкою цієї ракети є літак.

"Літак розганяється до надзвукової швидкості, потім скидає, і ракета, включаючи маршовий двигун, нібито повинна досягти гіперзвукової швидкості, піднятися на певну висоту, розігнатися до гіперзвукової швидкості та опуститися на ціль. І ось в цьому випадку дальність пуску це ракети може становити 2-3 тисячі кілометрів без урахування дальності польоту літака-носія", - пояснив військовий експерт.

Жданов нагадав, що Росія вже втретє застосовує цю ракету - в Івано-Франківській області, при обстрілі "Ретровіля" в Києві і 7-го числа при атаці на Вінницю.

Як кажуть фахівці, вона досягає гіперзвукової швидкості тільки на окремій ділянці траєкторії, тобто фактично на фінальній ділянці траєкторії. За ідеєю і там повинна її огорнути плазма, тобто ось таке суцільне горіння, що і робить її непомітною для систем ППО, оскільки плазма не пропускає електромагнітне випромінювання, не пропускає хвилі радіолокаційних станцій.

За словами експерта, на сьогодні масового виробництва ракет "Кинджал" немає, як і масової переробки МіГ під цю ракету. 

"Потрібно збивати носій або, якщо вдається, засікати ракету на початковій ділянці траєкторії, коли її скидають з літака. Тоді вона ще не піднялася, не встигла набрати досить велику висоту - 30-40 кілометрів", - підсумував Олег Жданов.

За даними російських ЗМІ, "Кинджал" - авіаційний комплекс з високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою. Створений на базі модернізованого дальнього винищувача-перехоплювача МіГ-31 – МіГ-31К. 

За словами російських військових, він здатний вражати цілі на дальності понад 2 000 км, при цьому гарантовано долаючи всі наявні та потенційни системи протиповітряної та протиракетної оборони.

Вас також можуть зацікавити новини: