Токаєв назвав "проблемою" Союзну державу Білорусі та РФ / фото REUTERS

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв назвав проблемою союзну державу Російської Федерації та Білорусі. Він зазначив, що Мінськ і Москва створили прецедент в Євразійському економічному союзі.

"Створення держави за формулою "дві країни - одна держава" з єдиним політичним, юридичним, військовим, економічним, валютним, культурним, гуманітарним простором, з єдиним союзним урядом, з єдиним союзним парламентом... І навіть ядерна зброя одна на двох зараз", - заявив казахський політик на пленарному засіданні другого Євразійського економічного форуму.

При цьому він вказав, що інші члени союзу демонструють інший рівень інтеграції.

Відео дня

"З цією реальністю нам потрібно рахуватися. Як ми будемо працювати в цих умовах? Це питання концептуальне. Нам потрібно, я думаю... обговорити цю проблему", - підсумував Токаєв.

Союзна держава - що відомо

Договір про створення Союзної держави між Російською Федерацією і Білорусі підписали в Москві 8 грудня 1999 року. Наприкінці 2019 року сторони затвердили дорожню карту Союзної держави. Сам договір набув чинності 26 січня 2000 року.

Союзна держава Білорусі та Росії - це наддержавне утворення, яке має об'єднати політичний, економічний, військовий, митний, валютний, юридичний, гуманітарний і культурний простір країн.

26 грудня 2021 року в Мінську і Барановичах з'явилися листівки з антиросійськими гаслами, зокрема, "Ні окупації Білорусі", "Ні інтеграції з РФ", "Лукашенко (самопроголошений білоруський "президент" Олександр Лукашенко – УНІАН), не втягуй країну у війну".

Вас також можуть зацікавити новини: