Видання називає Telegram "онлайн-приманкою для крайніх правих, дилерів і терористів" / фото REUTERS

Європа хоче приборкати масу нелегального контенту в Telegram і регулятором стане Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій (BIPT). Фактично, до його юрисдикції увійде вся Європа.

"Припустимо, хтось у Нідерландах перебуває в каналі Telegram, що закликає до насильства щодо синагоги або мечеті, і надсилає повідомлення до Telegram, але виявляє, що нічого не робиться, він може подати скаргу до BIPT", - сказав Матіас Вермеулен із бюро із захисту даних, пише De Standaard.

Цей принцип поширюється на будь-яку особу або організацію між Лісабоном і Гельсінкі, яка сигналізує про наявність незаконного контенту в Telegram. Якщо додаток не підкоряється, BIPT може накласти штраф.

Відео дня

"Цей нагляд буде непростим завданням... Telegram - це платформа, яка найменше співпрацює з урядами, і порівняно з іншими додатками тут можливо багато чого. У Німеччині він уже багато років зазнає критики через систематичне ігнорування запитань і заборон з боку поліції, що стосуються, наприклад, каналів із торгівлі зброєю або координації дій проти біженців", - каже Вермюлен.

Контроль за Telegram став можливий унаслідок ухвалення Європейського закону про цифрові послуги (DSA). Цей звід правил набув чинності в лютому і спрямований на те, щоб надати державам-членам більше контролю над соціальними мережами та іншими онлайн-сервісами, зокрема за рахунок контролю над тим, як вони самі модерують контент.

Згідно з цими правилами, соціальні мережі мають бути представлені в Європі. Telegram, що базується в Дубаї, призначив бельгійську компанію EDSR своїм європейським представником. Це дає можливість бельгійському регулятору телекомунікацій BIPT здійснювати юрисдикцію.

Telegram в Україні

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявила, що незмінна у своїй думці про необхідність регулювання роботи Telegram в Україні. За її словами, зараз країна працює з європейськими партнерами над внесенням месенджера до переліку цифрових платформ, що підлягають регуляції.

Заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Микола Балабан назвав Telegram найнебезпечнішою соціальною мережею.

Вас також можуть зацікавити новини: