Захід має погану доктрину для війни із рівним противником / фото wikipedia.org

Майбутня війна великих держав, найімовірніше, буде дуже схожою на російсько-українську – кривава боротьба на виснаження. Західні країни, схоже, зовсім не готові до такого характеру бойових дій. Таку думку висловив колишній офіцер армії США, військовий аналітик Алекс Вершинін в авторській статті для британського Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI).

Він зауважив, що західні військові вже давно розглядають конфлікти на виснаження як виняток, якого слід уникати за будь-яку ціну на користь більш коротких, маневрених зіткнень. Але у війнах між приблизно рівними суперниками, такими як Китай і США, перемога залежатиме не від початкової кількості та якості зброї та солдатів, а від здатності компенсувати втрати та продовжувати боротьбу, вважає аналітик.

"У війнах на виснаження військові операції визначаються здатністю держави компенсувати втрати та створювати нові формування, а не тактичними та оперативними маневрами. Сторона, яка приймає виснажливий характер війни і зосереджується на знищенні ворожих сил, а не на здобутті місцевості, швидше за все, переможе. Захід не готовий до такого роду війни", — пише Вершинін.

Відео дня

За його словами, перевагу у рівні професійної підготовки солдатів, якщо така є, неминуче буде втрачено у міру того, як професійні солдати будуть гинути, а їм на зміну приходитимуть мобілізовані новобранці. 

Перевага у технологіях теж не завжди гарантує перемогу, адже примітивна зброя, хоч і поступається більш технологічній у своїй ефективності, але є дешевшою і її можна виготовити у більшій кількості. Тут Вершинін наводить приклад Другої світової війни, коли німецький Рейх виготовляв високотехнологічні на свій час танки, але у малій кількості, тоді як СРСР виготовляв по 8 своїх примітивних танків на один німецький.

В нинішній ситуації додатковою проблемою для Заходу є високий рівень міжнародної кооперації промислового виробництва, зокрема і військового. У той час як Китай самостійно виготовляє майже все, що йому потрібно для армії, в країнах НАТО виробничі ланцюжки охоплюють фактично увесь світ (включно із самим Китаєм). В умовах світової війни, коли логістика перебуває під постійними ударами, ця взаємозалежність західних країн ще більше ускладнить виробництво високотехнологічної зброї.

"В міру того як конфлікт затягується, війну виграють економіки, а не армії. Країни, які зрозуміють це і вестимуть таку війну за допомогою стратегії виснаження, спрямованої на виснаження ресурсів противника, зберігаючи свої власні, мають більше шансів на перемогу. Найшвидший спосіб програти війну на виснаження — зосередитися на маневрах, витрачаючи цінні ресурси на найближчі територіальні цілі", – пояснює Вершинін.

Перспектива Третьої світової війни

Як писав УНІАН, американська преса попереджає, що США мають розглядати поточну ситуацію у світі як пролог до початку Третьої світової війни, яку ще можна зупинити. Але якщо США будуть самоусуватися від стримування агресора зараз, це неодмінно призведе до повторення подій рубежа 1930-1940-х років.

Однак американський оглядач Ірвін Стельцер вважає, що США гарантовано будуть діяти саме таким чином, як вони діяли напередодні обох світових воєн – самоізолюються, розв'завши руки агресорам, і спостерігатимуть за початком світової пожежі, доки цей вогонь не почне припікати їм хвоста.

Вас також можуть зацікавити новини: