Нова світова війна наближається за старим сценарієм / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

США мають розглядати поточну ситуацію у світі як пролог до початку Третьої світової війни і використати наявний час для підготовки до неї. Але глобальну війну ще можна відвернути, і коштуватиме це значно менше, ніж неминуча участь в ній. Про це пише Bloomberg, проводячи паралелі між сучасністю і 1930-ми роками.

Видання зауважує, що сьогодні Росія, Китай, КНДР та Іран створили неформальний блок авторитарних держав, допомагаючи одне одному технологіями та ресурсами. Маючи такий надійний "тил" в особі одне одного, ці авторитарні держави почали "наполегливо досліджувати" навколишні регіони. 

Якщо їм вдастся перевантажити міжнародну систему безпеки, створюючи багато викликів в різних регіонах, США вже не зможуть реагувати на всі такі кризи. Як зазначає Bloomberg, метою політики Вашингтона має бути запобігання світовій війні, яка може повторитися, якщо Європа, Близький Схід і Азія будуть одночасно охоплені конфліктом. 

Відео дня

Зараз багатьом американцям, особливо прихильникам ізоляціонізму, здається, що військова допомога Україні та Ізраїлю – це дорого і взагалі виснажує військовий потенціал самих США. Однак досвід Другої світової війни свідчить про протилежне. Bloomberg зауважує, що військова допомога Великій Британії дала змогу значно наростити обсяги військового виробництва в США ще до того, яка сама Америка вступила у війну.

І навпаки, самоізоляція Америки не лише залишить її не готовою до великої війни, а й наблизить цю війну, зробить її можливою. Про це свідчить досвід минулого.

"Утримання США створило каскадну проблему зобов’язань: той факт, що Великобританія та Франція не могли розраховувати на американську підтримку, змусив їх відмовитися від протистояння Гітлеру в 1938 році, коли вони могли б перемогти, якби результатом стала війна. (...) Вашингтон не був головним гравцем у Європі та Східній Азії, поки сили ревізіонізму набирали обертів перед Другою світовою війною, і саме в цьому була біда", – пише Bloomberg.

Як наголошує видання, американцям варто зрозуміти, що дешевше підтримувати сприятливий світовий порядок, ніж відновлювати той, який був зруйнований.

"Допомога Україні — еквівалентна приблизно 5% оборонного бюджету США — може здатися дорогою. Але чи було б дешевше побачити поразку України, а потім зіткнутися з мстивою, мобілізованою Росією на сході НАТО? В Азії інвестиції у військовий потенціал і створення коаліції, необхідні для підтримки статус-кво, значні. Але чи легше було б приборкати Китай, коли він захопить Тайвань і кине свою значну тінь на західну частину Тихого океану?" – запитують автори публікації.

Криза світового порядку: останні новини

Як писав УНІАН, Сполучені штати мають діяти стосовно Північної Кореї, поки ще не пізно, адже її лідер Кім Чен Ин шукає війни. Небезпечно вірити, що це абсурд, як колись наївно подумав світ щодо Путіна, пишуть журналісти The New York Times.

Також ми розповідали, що, згідно з аналізом німецьких спецслужб, Москва може подвоїти свою військову міць протягом наступних п'яти років та напасти на країни НАТО вже найближчим часом. Москва вже готується до фундаментального конфлікту із Заходом, про що свідчать реструктуризація армії, переміщення військ і розміщення ракет на заході країни.

Вас також можуть зацікавити новини: