Позиція Заходу щодо Росії впливає на постачання зброї - Тишкевич / фото УНІАН

Світова спільнота сьогодні зацікавлена в ослабленні Росії, але не бажає її справжнього розвалу. Це впливає на поставки Україні зброї.

Таку думку висловив аналітик, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич 24 каналу.

За його словами, навіть коли агресор буде на межі істотного ослаблення, світ спробує не допустити його розвалу.

Відео дня

"На послаблення Росії грають всі, навіть Китай. Однак в кожній з країн така межа різна. Франція, Німеччина, Італія, частково інші держави Європейського Союзу цю межу вже перетнули", - заявив Тишкевич.

Він пояснює, що зараз ці країни намагаються "врятувати обличчя" Путіну, наприклад, шляхом заморозки війни в Україні. За словами експерта, багато країн обіцяють передати зброю, однак терміни при цьому гальмуються.

Говорячи про американську допомогу, Тишкевич зазначив, що вона залежала не стільки від політичної позиції України, скільки від ЗСУ та стану суспільства.

"Згадаймо, як росли обсяги і номенклатура поставок з США. Перші тижні, коли мало хто вірив, що Україна може встояти – майже нічого не було. Однак потім на 4-5 тижні повномасштабного вторгнення почала надходити реальна допомога", - пояснив він.

Тишкевич додав, що переломним моментом могло стати вигнання російських окупантів з-під Києва, Чернігова та Сум. Саме тоді, за його словами, українська армія зі старим радянським озброєнням показала всьому світу, на що здатна.

Напередодні генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна повинна отримати більше важкої зброї від країн Альянсу, щоб протистояти вторгненню РФ, і саме це питання буде обговорюватися у форматі контактної групи "Рамштайн" вже сьогодні, 15 червня.