Зеленський каже, що його запевнили в підтримці і демократи, і республіканці / Скриншот

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден під час спільної конференції з Володимиром Зеленським заявив, що американський народ не може залишити Україну без допомоги. 

"Україна вийде з цієї війни сильною, гордою і міцно закріпленою у систему Заходу, якщо ми її не покинемо. Американці мають пишатися тією роллю, яку вони відіграли у підтримці успіху України. І ми продовжимо надавати Україні необхідне обладнання і зброю стільки, скільки зможемо", - сказав він.

Він зазначив, що Путін робить ставку на неспроможність Штатів допомогти Україні і цій війні. "І тому ми мусимо, мусимо довести, що він помиляється. Конгрес США має надати підтримку. Ми мусимо зрозуміти, як на цю ситуацію дивляться по всьому світу, як з цього користається Росія", - підкреслив американський президент.

Відео дня

У зв'язку з цим, Байден сказав, що Конгрес США повинен схвалити додаткове фінансування для України.Він вважає, що історія суворо розсудить тих, хто повернеться спиною до боротьби за свободу, бо сьогодні на кону - свобода України. "Якщо ми не зупинимо Путіна, він наражатиме на небезпеку свободу кожного майже скрізь. Путін продовжуватиме рухатися і потенційні агресори всюди будуть натхненними захопити те, що вони зможуть силою", - підкреслив Байден.

"Пане президенте, я не полишу Україну, і цього не зробить американський народ. Чітка двопартійна більшість людей у Сполучених Штатах і в Конгресі підтримують вашу країну. Вони розуміють, як і я, що успіх України та її здатність стримувати агресію в майбутньому є життєво важливими для безпеки світу у цілому", – сказав Байден.

Він сказав, що його команда працює з демократами і республіканцям у Сенаті для пошуку двопартійного компромісу для вирішення внутрішньополітичних питань стосовно кордону та імміграції, аби також підтримати нове фінансування для України.

"Утримування фінансування для України в заручниках, аби спробувати нав'язати крайню односторонню республіканська програму щодо кордону, не є тим, як це має працювати. Нам потрібні реальні рішення", - наголосив Байден.

Зеленський нагадав, що Збройні сили України звільнили вже 50% територій, окупованих російськими загарбниками від початку повномасштабної війни, також вдалося досягти успіхів у Чорному морі. "Ми хочемо завоювати перевагу в небі, це посилить нашу позицію у 2024 році. Хто контролює небо, контролює і тривалість війни", - сказав він.

Український президент сказав, що демократи і республіканці запевнили його в повній підтримці. "Я сьогодні говорив дуже багато з представниками обох партій: і демократи, і республіканці запевнили нас у повній підтримці. Вже подивимось. Але до цього ми завжди вірили у підтримку нашого стратегічного партнера - Сполучених Штатів. І будемо бажати, що так воно усе й продовжиться, і Україна не залишиться на одинці проти такого автократичного терориста як Російська Федерація", - наголосив Зеленський.

Окремо президент сказав, що сьогодні "багато чого почув". "Я відчуваю підтримку від адміністрації президента Байдена. Я також сьогодні відчув від сенаторів. Ми про це говорили, і говорили зі спікером. Усі ці сигнали були. Вони були більш ніж позитивні. Але ми знаємо, що є слова, а є конкретний результат. Ми будемо розраховувати на відмінний результат", - сказав Зеленський.

Також він відповів на питання журналіста про окуповані території: "Віддати свої території - це повне божевілля. Це не по-християнськи. Ми говоримо про живих людей, яких вбивають, ґвалтують. Віддати територію - віддати дітей. Чи готові люди, які говорять про це, віддати своїх дітей терористам?".

Байдена спитали, чого хочуть США: щоб Україна захищалася чи щоб вона виграла війну. "Ми хочемо, щоб Україна перемогла у війні. Як сказано в статуті ООН, захистила свій суверенітет", - відповів він.

Також американський президент сказав, що у Штатів немає сумнівів, що майбутнє України в НАТО.

Візит Зеленського до США

Як відомо, президент прибув до Сполучених Штатів 11 грудня. Він зустрівся з американськими сенаторами, президентом Світового банку та військовим керівництвом країни.

Вчора він прибув до Білого дому, де мав зустріч з Байденом. Американський президент оголосив про виділення Україні допомоги на 200 мільйонів доларів.

Вас також можуть зацікавити новини: