Путін назвав свою версію виходу РФ з "зернової угоди" / Facebook Олександр Кубраков

Російська Федерація вийшла з "зернової угоди", тому що нібито угода не виправдала свого призначення - зниження ризиків голоду в найбідніших країнах Африки, Азії та Латинської Америки. При цьому нібито "жодна з умов "угоди", що стосуються виведення з-під санкцій російського експорту зерна і добрив на світові ринки, виконена не була".

Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що у 2022 році Росія нібито погодилася на Чорноморську зернову ініціативу, щоб забезпечити глобальну продовольчу безпеку. За його версією, "зернова угода безсоромно використовувалася виключно для збагачення великого американського і європейського бізнесу, який вивозив і перепродував зерно з України".

При цьому російський диктатор стверджує, що в рамках "угоди" більше 70% українських вантажів нібито надійшли в країни з високим і вище середнього рівня доходів, включаючи ЄС, а ось Ефіопія, Судан, Сомалі, Ємен і Афганістан отримали менше 3%. Крім того, Путін поскаржився, що "жодна з умов "угоди", що стосуються виведення з-під санкцій російського експорту зерна і добрив на світові ринки, виконена не була".

Відео дня

"З урахуванням всіх цих фактів продовження "зернової угоди", яка не виправдала свого гуманітарного призначення, втратило сенс. Ми заперечили проти подальшого продовження "угоди" – з 18 липня її реалізація була завершена", - йдеться в путінській статті "Росія і Африка: об'єднуючи зусилля для миру, прогресу і успішного майбутнього", яку оприлюднив Кремль.

Також Путін заявив, що Москва може "замістити українське зерно як на комерційній, так і на безоплатній основі".

Вихід РФ з "зернової угоди" - останні новини

17 липня Москва офіційно оголосила про вихід з "зернової угоди". За словами президента РФ Володимира Путіна, для відновлення угоди необхідно вивести з-під санкцій поставки російського зерна і добрив "на світові ринки", підключити банки до SWIFT, зняти "всі обмеження", відновити поставки запчастин для сільгосптехніки і "вирішити питання з фрахтом і страхуванням російських суден".

Вас також можуть зацікавити новини: