Експерт пояснив, чому Україні важливо поновити зернову угоду з логістичної точки зору / фото УНІАН, Володимир Лях

Україна не зможе скористатися лише річковими портами Дунаю, залізницею та автомобільним транспортом задля повноцінного експорту аграрної продукції за умови непрацюючої "зернової угоди".

Про це в ефірі інформаційного телевізійного марафону заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. За його словами, за сприятливих обставин та при нормальній комунікації з партнерами, за допомогою цих трьох напрямків можна перевантажувати 4-4,5 млн тонн зерна щомісяця.

"Річкові порти зарекомендували себе, як достатньо ефективні. Сьогодні потужність річкових портів сягає 2 мільйони тонн зерна перевалки щомісяця, є перспектива росту ще на 1 мільйон, тобто, в сумі щомісяця можна робити близько 3 мільйонів тонн перевалки. Залізницею ми маємо щомісяця перевозити близько 1 мільйона тонн, а також ще приблизно 600-800 тисяч тонн - автомобільним шляхами", - сказав він.

Відео дня

Але цього явно є недостатньо, якщо враховувати поточні показники збору нового врожаю та перехідні запаси минулих періодів. 

"У нас фактично експортний потенціал буде на рівні 2022 року, це понад 50 мільйонів тонн зернових, враховуючи новий врожай та перехідні залишки. Тому для нас дуже важливо, щоб коли йде активна фаза збиральної кампанії, за місяць-півтора, було вирішено питання із логістикою у Чорному морі", - сказав він. 

Зернова угода - що відомо

Влітку 2022 року за посередництва Туреччини і ООН була укладена "зернова угода", завдяки якій було розблоковано експорт через українські порти, в тому числі і для поставок продовольства в голодуючі країни. Росія постійно погрожувала вийти з угоди, хоча й кілька разів продовжувала її.

Однак 17 липня 2023 року Росія офіційно відмовилася продовжити дію "зернової угоди". Серед умов Путіна щодо поновлення дії угоди він назвав виведення з-під санкцій постачання зерна та добрив із РФ "на світові ринки", а також підключення банків до SWIFT та припинення "всіх обмежень".

Крім цього, Путін вимагає відновити постачання запчастин для сільгосптехніки та "розв'язання питання з фрахтом та страхуванням російських судів".

Вас також можуть зацікавити новини: