Стали відомі несподівані подробиці зустрічі Лукашенка з політв'язнями в СІЗО

Минулої суботи Лукашенко нагрянув до слідчого ізолятора, куди раніше були відправлені його політичні опоненти.

Адвокат білоруського політв'язня, чоловіка Світлани Тихановської Сергія Віктор Мацкевич розповів невідомі раніше подробиці недавньої зустрічі Олександра Лукашенка з опозиціонерами в слідчому ізоляторі.

Про це Мацкевич сказав у коментарі TUT.BY.

Тихановський, за словами адвоката, брав участь зустрічі з Лукашенком. Саме під час неї той дізнався, що опозиціонер довго не має можливості спілкуватися з дружиною і дозволив зателефонувати їй. Розмову провели у присутності охорони.

Як організували зустріч з Лукашенком

Тихановський розповів адвокату, що його рано вранці 10 жовтня вивезли з СІЗО Жодіно і привезли в слідчий ізолятор КДБ у супроводі людей в масках. Там його завели в невеликий зал, де на столі вже стояли таблички з іменами ув'язнених - всього 12 штук. Для Тихановського зустріч стала несподіванкою.

Читайте такожЄС запровадить санкції проти Лукашенка: їх підтримали усі країни-члени

"Увійшов Лукашенко і почав тиснути всім руки. Сергій уникає рукостискань, побоюється коронавірусу. Він не хотів також, щоб його знімали на камеру для ТБ. Потім протягом п'яти годин була бесіда з Лукашенком, де в основному говорив він сам. Тихановський все ж намагався довести свою позицію, що він перебуває під вартою за необґрунтованими звинуваченнями, і, користуючись присутністю прес-секретаря, обуритися тим, що держЗМІ поширюють про нього недостовірну інформацію про те, що він працює на РФ, на захід, про його знайомство зі Шкляровим і т.п.", - розповів захисник.

Про що йшлося

За словами адвоката, Тихановський запитував Лукашенка про причини розшуку його дружини, відсутність іншої опозиціонерки Марії Колеснікової. З відповідей стало ясно, що той добре обізнаний про хід розслідування кримінальних справ і про те, в який момент які умови утримання і чому були у Сергія в СІЗО.

Також, розповідає Мацкевич, Тихановському дали зрозуміти, що його випустять з-під варти нескоро. Долю політв'язнів нібито вирішуватимуть слідство і суд.

Читайте також"Вони перейшли червону лінію": мінчан закликали виходити на вулиці й "давати відсіч" силовикам (фоторепортаж)

"Як пояснив мій підзахисний, при розмові про конституційну реформу він, Тихановський, сказав, що він і ті з присутніх, хто зацікавлений, готові і могли б висловити свої пропозиції, але не в наручниках, перебуваючи у в'язниці, а з доброї волі", - розповів Мацкевич.

Ніч з 10-го на 11-е жовтня Тихановський провів у СІЗО КДБ. 11 жовтня всіх присутніх на зустрічі з Лукашенком відвезли за межі Мінська в баню, потім Тихановського знову повернули до СІЗО Жодіно.

Зустріч Лукашенка з політв'язнями: що відомо