Кавуни та дині: коли купувати, як обирати і чого остерігатися
Кавуни та дині: коли купувати, як обирати і чого остерігатися

Кавуни та дині: коли купувати, як обирати і чого остерігатися

12:30, 29.07.2010
8 хв.

Ринки та магазини України вже пропонують кавуни та дині. Продавці запевняють – вміст нітратів у ранніх баштанних в нормі. Але обіцяти, що споживач отримає від тепличних кавунів та динь усю очікувану користь, не може ніхто...

Ринки та магазини України вже більше місяця пропонують покупцям звабливі кавуни та дині. Продавці запевняють – вміст нітратів у ранніх баштанних в нормі. Але обіцяти, що споживач отримає від тепличних кавунів та динь усю очікувану користь, не може ніхто. Адже справжня цінність баштанних культур не так у відсутності шкідливих елементів, як у великій кількості корисних речовин, які вони дають нашому організмові. Тому купувати кавуни та дині краще після 15 серпня – саме тоді на наші ринки потрапляють хороші баштанні, щойно зібрані з полів.

Скоро перший урожай

Кавуни та дині, які сьогодні можна купити у будь-якому продуктовому магазині чи на ринку, виросли у неприродних тепличних умовах, а тому можуть містити надмір нітратів, і точно не мають справжнього смаку вигрітих на сонці баштанних плодів. Як розповіла науковий співробітник Інституту південного овочівництва і баштанництва Вікторія Соколова , перший врожай польових кавунів та динь цього року збиратимуть уже 1 серпня, а тому найближчим часом український споживач зможе поласувати справді хорошими смачними баштанними. «Тепличні плоди вже відійшли. Ті ж, які невдовзі збиратимуть, суттєво відрізняються від кавунів та динь з-під плівки. Не можу сказати, що тепличні шкідливі, тому що ці питання з’ясовують відповідні лабораторії. Але це факт, що у вирощуванні тепличних більше використовують нітратів. Тоді як польові практично нічим не обробляють. Окрім того, ці сорти стійкі до хвороб і тому їх можна споживати, не переживаючи за власне здоров’я», - пояснила В.Соколова.

Відео дня

В Інституті південного овочівництва і баштанництва розповіли, що цього року врожай баштанних буде середнім. Окрім того, кавуни не матимуть особливо солодкого смаку і можуть бути доволі великими. «Цього року погода в окремих районах, де лили часті дощі, не дуже сприяла дозріванню баштанних. У багатьох районах вода стояла навіть на поверхні ґрунту. Тоді як для дозрівання кавунам та диням більше потрібне повітря, ніж вода. Тому цьогоріч вони будуть менш солодкі, аніж зазвичай, - пояснила В.Соколова. – Також ви можете помітити доволі великі розміри плодів. Це теж спричинено дощами. Надмір вологи сприяє тому, що баштанні дозрівають великими».

Баштанні з нітратами та без

Всупереч хвилюванням споживачів щодо надміру нітратів у ранніх кавунах та динях, санітарні лікарі заспокоюють: випадки перенасичення шкідливими речовинами є рідкістю. Окрім того, кожен споживач має право вимагати у продавця документи, які підтверджують безпечність пропонованого продукту. «Під час купівлі обов’язково звертайте увагу на документи. Кожен продавець повинен їх мати і на вимогу споживача показати. Наявність таких документів, клінічних висновків засвідчить, що цей продукт безпечний для споживання», - пояснює головний державний санітарний лікар Львівської обласної СЕС Роман Павлів.

Якщо продавець не має відповідних документів, у вас є право відмовитися від такої покупки, або ж перевірити кавун чи диню самостійно у ринковій лабораторії ветсанекспертизи. Зауважмо, що допустимий рівень нітратів у баштанних культурах 60 мг/кг.

Але для того, щоб не розчаруватися увпокупці, найкраще робити її в певний час і в певних місцях. Зокрема, Р.Павлів радить споживати овочі та фрукти в сезон: тоді вони будуть корисними і ризик отруїтися набагато менший. «Будь-які овочі, фрукти, ягоди потрібно купувати в сезон, коли вони дозрівають. Для динь і кавунів - це серпень-вересень. Тоді ці фрукти принесуть найбільше користі для організму. Зараз продають тепличні кавуни і дині. Вони якщо й не шкідливі, то не мають тієї кількості корисних елементів, які можна почерпнути від кавуна та дині», - зазначив він. Окрім того, не варто купляти розрізані кавуни, тим паче торгувати скибками баштанних заборонено. «Такі розрізані кавуни загрожують не тільки можливим вмістом нітратів, а й бактеріальним забрудненням, - пояснив головний державний санітарний лікар Львівської обласної СЕС. – Ми за таке штрафуємо».

Як вибрати найсмачніші?

Від кількості кавунів та динь можна просто розгубитися. Але ж хочеться купити найсолодший, найсоковитіший та найсмачніший плід. Тому, щоб правильно обрати чи то кавун, чи диню, потрібно пам’ятати кілька порад фахівців. В.Соколова радить обирати диню за кольором. Добра диня буде яскраво-жовтого чи оранжевого кольору. Для визначення ж смачного кавуна є інший рецепт. «Спробуйте поскребти нігтем по шкірці. Якщо ніготь не провалюється, а тільки знімає верхній шар, тоді кавун дозрілий. Це найпростіший і найефективніший спосіб зробити правильну покупку. А сухий хвостик - не завжди показник. Це може просто означати, що кавун давно зірвали».

Санітарні лікарі радять перевіряти документи. У продавця баштанних обов`язково мають бути  посвідчення якості товару, сертифікат на партію фруктів, дозвіл на торгівлю, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи. Якщо цих документів немає – для довіри підстав мало.

Вибираючи диню, також радять її понюхати. Запах повинен бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами. Не варто купувати диню, якщо ви побачите на шкірці пошкодження або вм`ятини - під ними м`якоть може бути ватною і гіркою на смак.

Обираючи кавуни, можна звернути увагу на звук при плесканні по продукту. Звук залежить від того, розм’якнув усередині м’якуш чи ні. Зелений плід буде дзвеніти, а звук стиглого кавуна буде глухим. Окрім того, кавун не повинен бути прибитим, а його шкірка має бути непошкодженою.

До речі, перед вживанням кавуна його потрібно ретельно помити з щіткою та милом і окропити кип’яченою водою температурою 70-80 градусів. Також варто пам`ятати, що нерозрізаний кавун може пролежати в холодильнику до двох тижнів. А ось розрізаний краще з`їсти протягом доби. Це ж стосується і дині. У холодильнику ціла диня може зберігатися тиждень, а розрізана всього 2-3 дні. При цьому не забувайте, що сильний запах дині може ароматизувати інші продукти, тому зберігайте її в целофані або фользі. І пам’ятайте, що кавуни, дині та інші продукти, які мають високій вміст клітковини та глюкози, потрібно споживати лише після прийому їжі.

Корисна смакота

М`якоть дині містить багато заліза, калію, кальцію, магнію, вітамінів групи В, С і А, каротин і пектини. Завдяки їм, диня є засобом профілактики серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові і запобігає розвитку атеросклерозу, заспокоює нервову систему, нормалізує роботу кишечника, а також виводить токсини.

Кавун теж не просто освiжає у спеку, а й мiстить багато корисних речовин. Зокрема, фолієва кислота, якою багата ця ягода (вітамін В9), бере участь в кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров`яних тілець — лейкоцитів, а також відіграє важливу роль у вагітності — регулює формування нервових клітин ембріона, що дуже важливо для його нормального розвитку. Окрім того, кавун  сприяє звільненню застійної жовчі. Також кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину. До речі, у санаторiях, до прикладу, кавуни входять до дiєтичного харчування, є навiть медична норма його споживання - 32 кiлограми на рiк.

За словами В.Соколової, одним із найсмачніших сортів дині є «Дідона», популярні також сорти «Тавричанка» та «Інея». Серед кавунів найбільший попит мають «Альянс», «Княжич», «Таврійський» та «Білопристанський». Потрапляють кавуни та дині на наші ринки і в магазини найбільше із Херсонської області, а також із Миколаївської. Окрім того, вирощують кавуни і в Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській, Донецькій областях. «Сьогодні є навіть сорти, які дозрівають у північних областях», - зауважила В.Соколова.

Наталя ЧИЖ (для УНІАН)

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся