Деяка їжа незаслужено має погану репутацію / фото ua.depositphotos.com

У суспільстві вже досить давно склались стереотипи щодо корисної та шкідливої для людини їжу. Однак медики вирішили розвіяти частину хибних думок і назвали дев'ять продуктів, які здоровіші, ніж ви думаєте.

Директор Центру інтегративної медицини Ендрю Вейла, доктор Стівен Дамер заявив Vogue, що такі смаколики, як шоколад, сир та кава, містять поживні речовини, необхідні людському організму. До списку корисного увійшли також картопля, яйця, вершкове масло, незбиране молоко, горіхи та жирна риба.

За словами доктора Дамера, картопля отримала погану репутацію через велику кількість вуглеводів. Але, згідно з дослідженнями, вона також має високий вміст флавоноїдів, каротиноїдів і фенольних кислот, які відіграють важливу роль у захисті від серцево-судинних захворювань і раку. Також цей овоч покращує чутливість до інсуліну та може принести користь мікробіому кишківника. 

Відео дня

Яйця, які деякі люди уникають через високий рівень холестерину, є чудовим джерелом білка і багаті такими поживними речовинами, як холін, біотин і вітамін А. Сир і масло мають спільний знаменник: вони містять корисні жири та зміцнюють імунітет.

"Ці продукти багаті пробіотиками, які підтримують здоров’я кишківника та імунну функцію. Ферментовані продукти довгий час не помічалися або уникали, незважаючи на їхній потенціал сприяти здоров’ю травної системи та загальному самопочуттю", — зазначає Дамер.

За його словами, сир містить вітамін В12 і фосфор. Як відомо, B12 життєво важливий для організму, оскільки допомагає зберегти кров і нервові клітини в цілості. Деякі дослідники вважають, що високоякісний сир може навіть знизити рівень шкідливого холестерину ЛПНЩ та ризик інсульту.

Згідно з сучасними трендами, молодь уникає звичайне молоко, заміняючи його мигдальним чи вівсяним. Але незбиране молоко багате поживними речовинами. Останнє дослідження показало, що воно пов'язано зі зниженням ризику ожиріння та діабету 2 типу.

Жирна риба також набагато корисніша, ніж прийнята вважати. Вона забезпечує організм усіма необхідними здоровими жирами, а також білком.

"Я регулярно раджу пацієнтам переглянути певні продукти, які були несправедливо демонізовані, і одна з таких груп включає жири, зокрема ті, що містяться в жирній рибі, як-от лосось і сардини. Ці продукти містять здорові жири, такі як мононенасичені та омега-3 жирні кислоти, які корисні для здоров’я серця, роботи мозку та загального самопочуття", — сказав доктор Дамер.

Розвінчано й упередження щодо горіхів. Вони мають у своєму складі багато жирів, клітковини та інших необхідних організму вітамінів. Ба більше, горіхи можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові.

"Регулярне споживання пов’язують із покращенням здоров’я серця, зменшенням запалення, кращим контролем рівня цукру в крові та підтримкою контролю ваги", — сказав експерт.

Неочікуваним продуктом у списку є шоколад. У своєму чистому виді він багатий на поліфеноли та антиоксиданти — сполуки, які забезпечують приплив крові до серця, зменшують запалення, сприяють роботі мозку та підвищують імунітет.

Закриває список один з найулюбленіших напоїв на планеті - кава. Авжеж, надмірне вживання цього еліксиру бадьорості не буде корисним для організму. Але кава може принести користь тим, хто її п’є у помірних кількостях. Вона багата антиоксидантами, які допомагають знизити ризик таких захворювань, як хвороба Альцгеймера, Паркінсона, хвороби серця, діабет 2 типу.

Інші поради щодо харчування

Дипломований дієтолог Даніель Крамбл Сміт назвав найкорисніші фрукти та ягоди, які обов'язково варто включити до свого раціону.

На думку експертів, зокрема, існують солодощі, вживання яких дуже позитивно вплине на ваш сон, і це - чорний шоколад.

Науковцям вдалося відокремити факти від вигадок щодо заяв про користь солоних огірків та інших маринованих овочів.

Вас також можуть зацікавити новини: