Каву часто обирають за її здатність розбудити будь-кого / фото УНІАН

Багато людей починає свій день з чашки кави, адже вона надає таку необхідну енергію та заряд бадьорості.

Однак дієтолог Авні Каул розповіла Health Shots, чому чай може бути кориснішим варіантом. Хоча у кави є й свої переваги, експерт назвала 5 причин, чому краще обрати інший напій.

Чай містить менше кофеїну, який дуже шкідливий, якщо його вживати у надмірній кількості.

Відео дня

"Чай зазвичай містить менше кофеїну, ніж кава. Хоча кофеїн може забезпечити початковий заряд енергії, надмірна кількість може призвести до нервозності, тривоги та порушення режиму сну. Чай забезпечує м’якше споживання кофеїну, зменшуючи ризик цих побічних ефектів", – пояснює Каул.

Чай забезпечує ніжне пробудження. Вранці всі ми трохи ледачі, а кава своїм миттєвим приливом енергії прибирає сонливість, що не дуже добре для організму. За словами експерта, "чай містить амінокислоту, відому як L-теанін, яка має заспокійливу дію та може врівноважити стимулюючу дію кофеїну. Це може призвести до більш поступового та м’якого пробудження порівняно з інколи різким поштовхом від кави".

Чай не призводить до зневоднення. Як відомо, це хронічна проблема у тих, хто п'є багато каву. Особливо гострою проблема постає у зимові місяці, коли споживання рідини традиційно зменшується. Кава є сечогінним засобом, тобто може призвести до збільшення сечовиділення та можливого зневоднення. Водночас чай сприяє зволоженню, оскільки це насамперед вода. Зволоження вранці має вирішальне значення для загального самопочуття.

Чай, особливо зелений, надає антиоксидантний імпульс вашому організму. Це дозволяє підтримати імунну систему і краще захищати клітини від пошкодження. Хоча кава також містить антиоксиданти, типи та кількості можуть відрізнятися.

Кава за своєю природою кисліша за чай, а тому може викликати дискомфорт у шлунку. Як розповіла Каул, чай має м'якший вплив, що робить його кращим варіантом для тих, хто має проблеми з травленням.

Інші поради дієтологів

Нещодавно дієтологи Теммі Шеймс та Ліссі Лакатос розповіли, скільки кави слід вживати щодня, щоб схуднути.

Згідно з дослідженням, проведеному вченими зі школи громадської охорони здоров'я Гарвардського університету, випиваючи чотири чашки кави в день, можна знизити жирові відкладення приблизно на 4%.

Водночас інші дослідники з'ясували, скільки чашок чаю слід випивати щодня, щоб уповільнити старіння, тобто біологічний вік людини.

Вас також можуть зацікавити новини: