Вчені розповіли, чим корисні солоні огірки / фото ua.depositphotos.com

Науковцям вдалося відокремити факти від вигадок щодо заяв про користь солоних огірків та інших маринованих овочів.

Експерти розповіли, як вибрати найкорисніші види солінь, яка користь підтверджена дослідженнями, і яку кількість солінь потрібно їсти щодня, пише Time. Велика частина того, що ви знайдете в супермаркеті - це "швидкі мариновані огірки", тобто огірки (або інші мариновані овочі) підкислюються в бульйоні на основі оцту не більше кількох днів. Деякі з цих маринованих огірків також піддаються термічній обробці, щоб подовжити термін зберігання і знищити хвороботворні мікроорганізми.

Цей процес називається "маринуванням", але що вам дійсно потрібно, так це ферментовані солоні огірки. Під час бродіння овочі кілька тижнів перебувають у солоному розсолі. Це залишає достатньо часу для здорових бактерій або мікробів, що живуть на поверхні огірка, щоб впливати на цукри всередині овоча, перетворюючи їх на молочну кислоту. Цей процес надає солоним огіркам гострого смаку і водночас вбиває інші бактерії, які можуть нашкодити вам. І коли ви їсте ці ферментовані ласощі, вчені вважають, що живі мікроби, які залишилися, впливають на кишківник, покращуючи здоров'я.

Відео дня

Щоб знайти ці корисніші для здоров'я солоні огірки, шукайте охолоджені банки з етикетками з написом "ферментовані". Крім того, у списку інгредієнтів на зворотному боці взагалі не повинно бути оцту, який є ознакою швидкого маринування, розповів Роберт Хаткінс, мікробіолог з Університету Небраски.

Ще одна характерна ознака: "Коли ви відкриваєте банку з ферментованими солоними огірками, ви маєте побачити бульбашки, що утворюються на поверхні", - сказав дієтолог Френсіс Ларджман-Рот.

Користь солінь для здоров'я

"Є докази того, що ферментовані овочі, зокрема й солоні огірки, можуть мати властивості, що сприяють зміцненню здоров'я", - зазначив Хаткінс.

За його словами, низка досліджень показала, що ферментовані овочі (здебільшого капуста) пов'язані зі значно кращим метаболізмом глюкози, меншим ризиком діабету 2 типу, стійкішою імунною системою, зниженням рівня тригліцеридів та вищим рівнем "хорошого" холестерину.

Також є дані про те, що регулярне вживання ферментованих овочів пов'язане зі зниженням кров'яного тиску. "Це суперечить здоровому глузду, - сказав Хаткінс, - тому що ці продукти містять багато солі", надлишок якої може підвищити кров'яний тиск. Одна з теорій, що пояснюють цей парадокс, полягає в тому, що "ферментовані продукти можуть протидіяти потенційному негативному ефекту" натрію, пояснив Андрес Гомес, мікробний еколог з Університету Міннесоти.

Користь, мабуть, частково пов'язана з клітковиною, вітамінами, мінералами та іншими хімічними речовинами, які зберігаються в процесі ферментації. Крім того, живі мікроби ферментованих овочів можуть запропонувати унікальні переваги порівняно з немаринованими і неферментованими мікроорганізмами, забезпечуючи більшу підтримку здоров'я кишківника та обміну речовин.

Фахівці радять включити в раціон кілька видів маринованих овочів: огірки, капусту, моркву, перець, оскільки різні мариновані овочі містять різні мікроби, такий набір може бути кориснішим, ніж вживання лише одного виду.

Така різноманітність "вважається одним із найбільш захисних і здорових підходів", сказав Хаткінс.

Потрібна кількість солінь

За словами Хаткінса, намагайтеся з'їдати від двох столових ложок до ¾ склянки маринованих овочів на день. Саме ця норма вважається корисною для здоров'я.

Інші новини про користь огірків

Один із найкращих продуктів, який просто необхідний людському організму, - це огірки. Вони містять понад 95% води і є чудовим способом уникнути зневоднення, особливо коли температура повітря починає підвищуватися. До того ж, незважаючи на низьку калорійність, огірки багаті необхідними поживними речовинами.

Вас також можуть зацікавити новини: