Кістковий бульйон може допомогти зменшити ризик хронічних захворювань / фото pixabay

Суп є головною складовою підтримки під час того, як ви хворієте. Якщо у вас є діти, то, швидше за все, ви їх годуєте гарячим курячим бульйоном або ж іншим супом, який є для вас смачним, коли ви почуваєтесь погано. Проте суп варто їсти не лише під час хворобливого стану. У багатьох культурах кістковий бульйон вживають протягом року через його користь для здоров'я та смак. Видання Parade розповіло, в чому користь такого бульйону та як його щоденне вживання може вплинути на ваш організм. 

Однією з переваг вживання кісткового бульйону є те, що він корисний для кишківника. 

"Кістковий бульйон легко засвоюється і може допомогти запобігти або зменшити запалення у вашому травному тракті", - пояснила зареєстрований дієтолог Вікторія Віттінгтон.

Відео дня

За її словами, желатин у кістковому бульйоні має глутамінову кислоту, яку організм перетворює на глутамін, це є важливо, оскільки ця речовина підтримує належне функціонування кишкової стінки

"Людям з проблемами травлення може бути корисно пити кістковий бульйон. Оскільки бульйон рідкий, він робить це, не змушуючи травну систему працювати надто важко, щоб розщепити його", - додала дієтолог.

Також зареєстрований дієтолог Кім Мелтон вважає, що кістковий бульйон багатий на поживні речовини і містить багато мінералів, вітамінів, жирних кислот та амінокислот, що підтримують багато систем людського організму і можуть допомогти зміцнити кістки та зуби. 

Дієтологи кажуть, що існує п'ять основних наслідків для здоров'я, які можна відчути, якщо почати включати кістковий бульйон до свого щоденного раціону. 

Покращує якість сну

Кім Мелтон зазначила, що вживання кісткового бульйону може допомогти покращити якість сну, адже він містить амінокислоту гліцин. За даними наукових досліджень, люди, які вживали гліцин перед сном, розповідали, що стали краще спати і відчували меншу втому впродовж дня. Звісно, необхідно розібратися з причинами будь-яких проблем зі сном, проте слід спробувати з'їсти кістковий бульйон на вечерю, якщо ви боретеся з проблемою якісного сну. 

Може знизити ризик деяких хронічних захворювань

За словами Мелтон, кістковий бульйон має протизапальну дію, тому може захистити від деяких хронічних захворювань, до прикладу, серцево-судинні. 

"Це відбувається завдяки поживним речовинам, які містяться в кістковому бульйоні з кісток, а також завдяки травам, які додаються до нього. Наприклад, куркума, імбир, розмарин, лавровий лист, чебрець і шавлія - це звичайні трави, які додають до кісткового бульйону, і всі ці трави мають протизапальні властивості. Це значною мірою пов'язано з високим вмістом антиоксидантів, які допомагають захистити організм від запалення", - йдеться у публікації.

Може допомогти захистити від артриту

Відомо, що желатин, який міститься у кістковому бульйоні, підтримує здоров'я суглобів та допомагає захистити від артриту. Желатин також підтримує вироблення колагену і зміцнює суглобову тканину, саме так ця поживна речовина, яка є в кістковому бульйоні, може допомогти захистити від артриту. 

Може покращити здоров'я вашого кишківника

Якщо ви маєте проблеми з травленням або відчуваєте "дірявий кишківник", регулярне вживання кісткового бульйону може допомогти поліпшити ваші симптоми. 

"Коли вариться кістковий бульйон, колаген з кісток і сполучної тканини руйнується і перетворюється на желатин. Желатин та амінокислоти, присутні в кістковому бульйоні, можуть бути корисними для людей, які страждають на "дірявий кишківник" або мають захворювання, що подразнюють або запалюють кишковий тракт", - пояснила Мелтон.

Може допомогти під час схуднення

Якщо ви плануєте схуднути здоровим способом, то додавання кісткового бульйону до свого раціону може допомогти вам у цьому. За словами дієтологів, бульйон багатий на поживні речовини та містить білок, який робить його ситним, проте низькокалорійним. Звісно, важливим аспектом є отримання всіх рекомендованих поживних речовин щодня, то занадто низькокалорійна дієта не рекомендована для схуднення. Тому важливо не розраховувати лише на кістковий бульйон, аби успішно схуднути. 

"Усі три дієтологи підкреслюють, що кістковий бульйон не є диво-їжею. Він не здатен сам по собі вилікувати хвороби чи інші стани здоров'я. Однак, він містить багато поживних речовин, корисних для організму, тому включення його у свій раціон може бути корисним", - підсумували у виданні. 

Які ще страви корисні для здоров'я

Раніше латиноамериканський дієтолог розповіла, що має у своєму раціоні одну страву, яку може їсти кожного дня, а саме рис із квасолеюж. За її словами, таке поєднання продуктів є не лише смачним, але й стравою, яку вона рекомендує, як дієтолог. Вона додала, що рис і квасоля утворюють повноцінний білок, що містить усі незамінні амінокислоти.

"Для тих, хто дотримується рослинної дієти, особливо важливо отримувати всі амінокислоти, оскільки в більшості рослинних джерел білка не вистачає незамінних амінокислот. Амінокислоти допомагають відновлювати тканини організму, розщеплювати їжу, будувати м'язи і виробляти деякі гормони та нейромедіатори", - пояснила Ізабель Васкес.

Також фахівці назвали ідеальний перекус для здоров'я мозку. Таким перекусом стали ягоди. За словами експертів, ягоди задовольняють тягу до солодкого, на відміну від оброблених закусок, які мають високий вміст цукру, таких як цукерки.

Вас також можуть зацікавити новини: