Дієтолог відзначила такі продукти, як рис і квасоля / колаж УНІАН, фото pixabay

Латиноамериканський дієтолог Ізабель Васкес розповіла, що має у своєму раціоні одну страву, яку може їсти кожного дня, а саме рис із квасолею. На її думку, таке поєднання продуктів є не лише смачним, але й стравою, яку вона рекомендує, як дієтолог, адже вона багато на поживні речовини. Чому, таке поєднання є корисним, Ізабель Васкес розповіла для видання EatingWell

За словами дієтолога, рис і боби є одним із найпоширеніших поєднань продуктів у латиноамериканській кухні. Проте їх також можна зустріти й в індійській, південній, близькосхідній, африканській і навіть італійській кухнях. Вона зазначила, що рис і квасоля утворюють повноцінний білок, що містить усі незамінні амінокислоти.

"Для тих, хто дотримується рослинної дієти, особливо важливо отримувати всі амінокислоти, оскільки в більшості рослинних джерел білка не вистачає незамінних амінокислот. Амінокислоти допомагають відновлювати тканини організму, розщеплювати їжу, будувати м'язи і виробляти деякі гормони та нейромедіатори", - пояснила Васкес.

Відео дня

Вона уточнила, що не завжди людині потрібні всі незамінні амінокислоти за один прийом їжі, швидше за все, їх необхідно отримувати впродовж дня, проте рис та квасоля - це простий спосіб поповнити їхні запаси. Також клітковина і білок, які є в рисі та квасолі, сприяють насиченню, тому краще їх вживати разом. 

Крім того, квасоля багата на залізо. За даними одного з досліджень, майже 40% американських жінок віком 12-21 рік мали дефіцит заліза, а близько 6% залізодефіцитну анемію, тобто стан, який може викликати втому, запаморочення, холодні руки та ноги і бліду шкіру.

За словами дієтолога, квасоля є одним з найкращих рослинних джерел заліза. Крім того, рис теж збагачений залізом, вам варто просто перевірити етикетку, аби переконатися, чи є у вашому рисі залізо. Аби покращити засвоєння заліза, можете додати перець, броколі або цитрусові. 

Також квасоля є одним з найкращих джерел клітковини, яка є важливою для здоров'я кишківника, стабільності рівня цукру в крові, відчуття ситості та контролю рівня холестерину. За даними дослідження, пребіотична клітковина, яка є у квасолі, сприяє зростанню здорових бактерій кишківника, що покращує метаболізм. 

Крім того, важливим аспектом є вартість цих продуктів, адже вони коштують не дорого. Ці продукти є найдоступнішими, які можна знайти у продуктовому магазині, особливо якщо врахувати їхню поживну цінність. 

"Їх доступність стає ще вищою, якщо врахувати, що вони добре зберігаються. Вам не доведеться турбуватися про те, що вони зіпсуються протягом багатьох місяців, якщо не років. Вони стануть чудовою вечерею в останню хвилину, коли ви запізнюєтеся до магазину, або ж ідеальною стравою для пісного понеділка", - зазначила Васкес. 

Дієтолог підсумувала, що рис і боби є стравою, яку вона любить через багато причин. За її словами, якщо вживати ці продукти, то ваше тіло лише дякуватиме вам. 

"Незалежно від того, чи є рис і квасоля частиною вашої культури, чи це більш чуже для вас поєднання продуктів, варто поповнити ними свою комору. Не тільки ваш гаманець буде вам вдячний, але й ваше тіло теж", - підкреслила фахівець. 

Які ще продукти корисні для здоров'я

Раніше дієтолог Клер Сорлі назвала два переоцінених і чотири недооцінених продукти для здоров'я людини. За її словами, йдеться про колагенові порошки, призначені для підвищення еластичності шкіри, надання волоссю блиску і зміцнення кісток. Вона пояснила, що вони є дуже переоціненими, адже "піддаються ретельній обробці, містять дивні, незвичні добавки і можуть сприяти газоутворенню і здуттю живота".

Також дослідження показало, що середземноморська дієта запобігає розвитку гіпертонії. Як виявилось, люди, які послідовно дотримувались дієти в середземноморському стилі, мали менший ризик розвитку гіпертонії, ніж у тих, хто не дотримувався раціону на такому рівні. 

Вас також можуть зацікавити новини: