Підйом сходами знижує ризик захворювань серця / колаж УНІАН, фото УНІАН (Андрій Скакодуб), ua.depositphotos.com

Підйом хоча б на 50 сходинок в день пов'язаний з більш ніж 20-відсотковим зниженням ризику серцево-судинних захворювань. Тому вам, можливо, буде потрібно підніматися всього по п'ять сходових прольотів на день, щоб значно поліпшити здоров'я серця.

Результати дослідження, опублікованого в журналі Atherosclerosis, засновані на опитуваннях 458860 дорослих людей в біобанку Великої Британії (UK Biobank). При цьому в аналіз були включені такі фактори, як сімейний анамнез, генетичний ризик і високий кров'яний тиск, передає Science Alert.

Експерти дійшли висновку, що підйом сходами знижує ризик для всіх опитаних, але особливо для тих, хто ще не піддавався високому ризику серцево-судинних захворювань.

Відео дня

Відзначається, що підйом сходами безкоштовний, не вимагає походу в тренажерний зал або будь-якого спеціального обладнання, може здійснюватися за будь-якої погоди, і в будь-якому випадку це те, що ми зазвичай робимо в нашому повсякденному житті. Це одна з найбільш загальнодоступних вправ.

"Короткі періоди підйому по сходах з високою інтенсивністю - це ефективний за часом спосіб поліпшити кардіореспіраторну систему і ліпідний профіль, особливо серед тих, хто не може виконати поточні рекомендації з фізичної активності", - говорить епідеміолог Лу Ци з Університету Тулейн у США.

Варто також зазначити, що ті, хто перестав регулярно підійматися сходами протягом досліджуваного періоду (в середньому 12,5 років), мали на 32% більший ризик серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто ніколи не піднімався сходами.

Команда спеціально вивчала атеросклеротичні серцево-судинні захворювання (АСССЗ), які включають в себе такі стани, як ішемічна хвороба серця і ішемічний інсульт, які є поширеними причинами смерті в усьому світі.

Фізична активність вже давно пропагується як спосіб зниження ризику серцево-судинних захворювань, хоча мало хто раніше детально розглядав зв'язок між підйомом сходами і здоров'ям серця.

Активізація роботи серця допомагає регулювати кров'яний тиск і зміцнювати сам орган, зберігаючи його здоровішим і захищенішим від хвороб на довгий час.

Попри великий розмір вибірки, цього дослідження недостатньо, щоб довести причину та наслідок (що підйом сходами безпосередньо відповідає за зниження ризику серцево-судинних захворювань), оскільки тут задіяно багато змінних. Однак цей зв'язок досить міцний, щоб бути значущим і припускати, що підйом сходами веде до здоровішого серця.

Це не перше дослідження, яке розповідає про переваги підйому та спуску сходами. Раніше це заняття пов'язували зі зниженням ризику розвитку раку і поліпшенням серцево-легеневої системи. Тому, можливо, наступного разу не користуйтеся ліфтом.

"Це дослідження надає нові докази захисного впливу підйому сходами на ризик АСЗ, особливо для людей з множинними факторами ризику АСЗ", - говорить Ци.

Підйом по сходах веде до здоровішого серця / Інфографіка Atherosclerosis

Хвороби серця - що відомо

Як повідомляв УНІАН, раніше Всесвітня організація охорони здоров'я назвала серцево-судинні захворювання головною причиною смерті в світі і щорічно забирають мільйони життів. За прогнозами, в 2030 році від цих хвороб помре 23,5 мільйона осіб.

У ВООЗ також зазначають, що щороку в світі близько п'яти мільйонів людей помирають через нестачу фізичних навантажень. Кожен четвертий дорослий і чотири з п'яти підлітків не займаються спортом.

Тим часом, дослідники з'ясували, що всього 4000 кроків на день може бути достатньо, щоб зменшити ризик ранньої смерті людини. Експерти виявили, що ризик померти від будь-якої причини або від серцево-судинних захворювань значно знижується з кожними 500-1000 додатковими кроками, які людина проходить.

Вас також можуть зацікавити новини: