Лікарі радять здорове збалансоване харчування, а не екстремальні дієти / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Різноманітні "модні дієти" – це відносно молоде явище, яке виникло в XIX столітті із зародженням масової культури. Ну, а поява соцмереж на кшталт Instagram і TikTok зробила такі дієти "вірусними", остаточно відірвавши їх від наукової обґрунтованості. 

Баріатричний хірург Ендрю Дженкінсон розповів британському виданню The Telegraph про популярні дієти, які насправді або не працюють на довгій перспективі, або завдають більше шкоди, ніж користі. 

  1. Детокс чаї. Ці продукти в більшості випадків містять речовини, які працюють як проносний та сечогінний засіб. Ефект схуднення полягає у тому, що їжа покидає кишківник раніше, ніж встигає повноцінно засвоїтися. Однак щойно людина припиняє вживати ці речовини, ефект від втрати ваги миттєво зникає. 
  2. Дієта Беверлі Хіллз. Створена письменницею Джуді Мейзел у 1981 році, ця екстремальна дієта базується на ідеї, що "правильний" порядок споживання певних продуктів призводить до зниження ваги, а "неправильний" – до накопичення жиру. Мейзел пропонувала в один день їсти тільки білки, в інший день – тільки вуглеводи і так далі. Але експерти кажуть, що такої дієти важко дотримуватися тривалий час. До того ж вона здатна призвести до дефіциту поживних речовин через її незбалансованість.
  3. Дієта м'ясоїдних. Ідея полягає в тому, що на перетравлення м’яса організм витрачає більше калорій. Крім того, білок є основним "будівельним матеріалом" для м’язів, які своєю чергою самі активно спалюють калорії навіть в стані спокою. Але насправді без фізичних вправ вживання м’яса не призведе до росту м’язів. А втрата ваги якщо і буде, то через дефіцит потрібних поживних речовин у такому незбалансованому харчуванні. Що теж не є нормально.
  4. Дієта з капустяного супу. Типова "моно-дієта" – їсти лише капустяний суп протягом тривалого часу. Як і будь-яка інша моно-дієта вона може дати тимчасовий ефект через брак нормального харчування, але після повернення до звичного меню втрачена вага одразу повернеться.
  5. Об'ємне харчування. Ідея в тому, щоб їсти лише сирі продукти рослинного походження з високим вмістом води та клітковини у великій кількості, щоб відчувати ситість за рахунок механічної наповненості шлунку. Експерти кажуть, що ця дієта справді дозволяє уникнути переїдання "важкої" їжі. Однак на довгому проміжку часу вона призводить до дефіциту ваги та появи супутніх розладів.
  6. Індивідуальні дієти. Ідея полягає в тому, аби визначити персональну дієту на підставі аналізів крові або калу чи навіть ДНК. Вважається, що людина може оптимізувати споживання продуктів, які вона найкраще засвоює. За словами доктора Дженкінса, цей підхід лише зовні виглядає науковим, а насправді не має під собою реального наукового обгрунтування. На практиці ця дієта зводиться до поради харчуватися нормально, уникаючи шкідливих продуктів. Тобто насправді це універсальні поради, а не індивідуальні.
  7. Очищення соком. Дієта полягає в простому обмеженні калорій – заміні звичайної твердої їжі фруктовими та овочевими соками і смузі. Насправді ви просто обмежуєте кількість спожитої їжі і створююте дефіцит калорій. З тим же успіхом можна просто їсти менші порції нормальної їжі. Крім того, сокова дієта не може бути довготривалою, і після її закінчення із поверненням до звичного меню зайва вага теж повернеться. 

Як пояснив доктор Дженкінс, справжній секрет тривалого схуднення полягає у коригуванням харчових звичок і загального способу життя. Зменшити вагу і не набирати її знову можна, відмовившись від важкої та висококалорійної їжі, наприклад від пересмаженого та надто солодкого.

Відео дня

Інші матеріали на тему дієт і схуднення

Як писав УНІАН, вчені назвали найкориснішу картоплю. Зазначається, що важливим є не тільки сорт картоплі, а й спосіб її приготування.

Також ми розповідали, що споживання булочок на сніданок знижує вашу привабливість. Дослідники з Франції вважають, що незначні зміни у привабливості обличчя пов'язані зі змінами рівня цукру та інсуліну в крові.

Вас також можуть зацікавити новини: