
Зелений чай багатий антиоксидантами — сполуками, які допомагають захищати клітини від пошкодження та можуть знизити ризик захворювань. Проте деякі продукти мають навіть вищу антиоксидантну здатність, ніж цей напій, пише Health.
Наводяться дані, що антиоксидантна здатність зеленого чаю становить приблизно 570–2620 мікромолів на 100 мілілітрів.
Також видання навело перелік продуктів та напоїв, де антиоксидантів не менше, а іноді навіть й більше:
1. Ягоди
Ягоди є чудовим джерелом антиоксидантів, оскільки в них багато вітаміну С. Особливо це стосується чорної смородини та ягод обліпихи. Наводиться приклад, що вживання однієї чашки змішаних ягід забезпечує 26 міліграмів (мг) вітаміну С, або 29% від денної норми (DV).
В статті зазначається, що ягоди також багаті на антоціани, тип поліфенолів і рослинних пігментів. Ці сполуки надають ягодам червоний, фіолетовий і синій колір.
2. Капуста кале
Овочі є чудовим джерелом антиоксидантів. В одному дослідженні було виміряно антиоксидантну здатність 303 овочів та овочевих продуктів. Вказується, що в середньому овочі містили близько 800 мікромолів на 100 грамів. Однак деякі овочі містили набагато більше, а деякі — менше.
Як показали результати дослідження, кучерява капуста має антиоксидантну здатність близько 2800 мікромоль на 100 грамів. Також вона багата на вітаміни А і С і містить поліфеноли.
3. Какао
Какао-порошок містить близько 636 мікромолей антиоксидантної активності на грам. Це означає, що шоколад, виготовлений з більшою кількістю какао, має вищу антиоксидантну активність.
Видання наводить дані, що вживання продуктів, багатих на антиоксиданти, може допомогти зменшити запалення та запобігти захворюванням.
Дослідження, яке проводилося в 2023 році, виявило, що вживання 10 грамів какао з високим вмістом поліфенолів допомагає зменшити запалення, пов'язане зі здоров'ям серця.
В дослідженні вже за 2024 рік встановили, що люди, які регулярно вживали какао, мали нижчий рівень холестерину в крові.
4. Спеції
Спеції отримують з насіння, кори, коренів або листя рослин, оскільки в цих частинах міститься велика кількість поліфенолів. Вказується, що в 2024 році було проведено дослідження 425 спецій і трав. Як виявилося, найвищу антиоксидантну здатність мала гвоздика, за нею йшли м'ята, духмяний перець, кориця, орегано, чебрець, шавлія, розмарин, шафран і естрагон. Додається, що їх антиоксидантна здатність коливалася від 440 до 2770 мікромоль на грам.
5. Насіння
Насіння може містити антиоксидантні поживні речовини, такі як вітаміни А і Е. Ще воно також багате на поліфеноли.
В результаті проведеного в 2020 році дослідження встановлено, що найвищу антиоксидантну здатність мали насіння соняшнику, за ним йшли насіння льону, кунжуту, маку та конопель.
6. Горіхи
Горіхи багаті антиоксидантними поживними речовинами та корисними рослинними сполуками.
Дослідження, яке проводилося в поточному 2025 році показало, що вживання 60 грамів або більше мигдалю щодня може знизити показники окисного стресу в крові. Пояснюється, що це стан пошкодження клітин, який може призвести до захворювань.
В матеріалі йдеться, що вживання горіхів може підвищити активність антиоксидантних ферментів, що допомагає захистити клітини.
7. Кава
Кава є одним з напоїв з найбільшою кількістю антиоксидантів. Зокрема, в меленій каві міститься від 75 до 172 мікромолів антиоксидантної активності на грам.
Водночас, кількість антиоксидантів у каві може змінюватися залежно від сорту кавових зерен, способу обсмажування та приготування. Згідно з дослідженням за 2020 рік, кава Aeropress має найвищу антиоксидантну здатність. Друге місце посіла крапельна кава, за нею йдуть кава, приготована методом pour-over, еспресо та кава з френч-преса.
Тож, щоб додати до свого раціону більше антиоксидантів, слід вживати ягоди, овочі, горіхи, пити окрім зеленого чаю каву та какао, а також використовувати спеції.
Корисні поради дієтологів
Раніше УНІАН повідомляв, що регулярне вживання чаю одразу після їжі може мати побічний ефект для організму. Виявлилося, що це може знижувати засвоєння заліза в кишківнику, особливо вживання певних видів чаю.
Також ми писали, що дієтолог Дру Розалес розповів, вживання яких суперфудів здатне уповільнити процес старіння. Мова йде про продукти, які багаті на певні корисні сполуки, зокрема, вітаміни, мінерали та антиоксиданти.