Від якої ранкової  звички потрібно позбутися / фото Рixabay

Правильна поведінка вранці впливає на циркадний ритм, сприяючи бадьорості вдень і сонливості вночі, пише HuffPost з посиланням на сертифікованого психіатра і фахівця з медицини сну Честера Ву.

"Циркадний ритм, ваш внутрішній біологічний годинник, працює приблизно 24 години на добу і диктує, коли ви відчуваєте себе бадьорими або сонними, значною мірою під впливом освітлення", – пояснив фахівець, додавши, що нерегулярний режим сну, надмірне вечірнє освітлення та сидячий спосіб життя можуть порушити цей ритм і баланс, що призводить до проблем зі сном.

Фахівці зі сну радять уникають деяких речей, щоб забезпечити бадьорий день та повноцінний сон.

Лікарі-сомнологи радять вставати з ліжка, як тільки спрацьовує будильник. Це допомагає підтримувати в мозку асоціацію, що спальня – це лише місце відпочинку, що сприяє якісному сну.

Відео дня

"Я ніколи не залишаюся в темній спальні. Дуже важливо потрапляти на світло. Світло ефективно вимикає вироблення мелатоніну у вашому мозку і дає вашому тілу знати, що день розпочався", – додає доктор Кріс Вінтер, невролог і експерт зі здоров'я сну.

Фахівець зі сну і доцент Університету в Буффало Карлеара Вайс додає, що також важливо дотримуватись регулярного часу пробудження. Адже це  допомагає біологічному годиннику регулювати фізіологічні функції, а не тільки сон. Відсипання на вихідних викликає труднощі з концентрацією уваги, втому, дратівливість і головні болі.

Також лікарі з обережністю ставляться до недосипання.

"Дотримання послідовного графіка сну, коли ви прокидаєтеся і лягаєте спати в один і той же час кожен день, дійсно важливо для того, щоб забезпечити собі повноцінну ніч якісного сну", – підкреслює лікар Радж Дасгупта.

Що потрібно робити вранці

Одразу після пробудження потрібно бути на денному світлі. Десь протягом 30 хвилин після пробудження бажано вийти на вулицю або сісти біля вікна, щоб потрапити на природне сонячне світло, яке дуже важливе для підтримання циркадного ритму в нормі. Дослідження показали, що нестача сонячного світла може погіршити якість сну, сприяти безсонню і негативно впливати на настрій.

Ще одна важлива порада – фізичні вправи. Активність вранці дає сигнал мозку, що день розпочався. Вправи не обов'язково мають бути особливо інтенсивними.

Також лікар Вінтер радить завжди застеляти своє ліжко. Це не тільки символічно, але й стримує людей, які можуть захотіти повернутися в ліжко вдень. А денний сон може негативно вплинути на сон наступної ночі. Водночас лікарі-сомнологи нічого не говорять про відмову від кави вранці.

Варто зазначити, що циркадний ритм – циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язаних зі зміною дня і ночі. А лікарі-сомнологи –займаються проблемами порушення сну.

Цікаві новини

Багато факторів можуть вплинути на здоров'я мозку. Дотримання здорового харчування, рух, управління стресом і підтримання соціальних зв'язків можуть мати велике значення для підтримки вашого майбутнього розумового потенціалу. Одна з невеликих змін, які ви можете внести, щоб підтримати роботу мозку, – це включити у свій раціон трави і спеції.

Регулярні фізичні вправи разом зі збалансованим харчуванням і достатнім сном є важливим компонентом у створенні здорової основи для зниження ваги. Дослідження показують, що крім користі для зниження ваги, щоденні тренування можуть творити дива з фізичним і психічним здоров'ям, наприклад, покращувати настрій, підвищувати рівень енергії і знижувати ризик хронічних захворювань.

Вас також можуть зацікавити новини: