Вчені провели дослідження та описали 4 типи сну, що характерні людині / фото ua.depositphotos.com

Ви, напевно, добре знаєте свій тип особистості: ви інтроверт чи екстраверт, які звички вам притаманні тощо. А як щодо сну? Дослідники з Університету штату Пенсильванія провели нове дослідження та описали 4 типи, що характерні людині.

Їхні висновки можуть допомогти визначити, як спите саме ви, і що це означає для вашого здоров'я. Вони ґрунтуються на аналізі даних, отриманих від 3 683 американців середнього віку. Відповідний матеріал публікувався в журналі "Психосоматична медицина". 

Експеримент тривав упродовж 10 років. За це час кожний його учасник двічі надавав вченим інформацію про себе разом з такими нюансами як тривалість сну, задоволеність ним, регулярність пробуджень тощо. Саме виходячи з цього виокремили 4 типи сну:

Відео дня
  1. "Сплячі". Ті, хто мав ідеальні звички сну;
  2. "Сплячі щовихідних". Йшлося про людей, які мали скорочений сон у робочі дні й надолужували це вихідними днями. 
  3. "Сплячі від безсоння". Ті, хто спав дуже мало і постійно відчував денну сонливість.
  4. "Дрімотники". Люди, які добре спали вночі, але водночас полюбляли подрімати ще й вдень.

Видання Huffpost процитувало думку медичного директора Центру розладів сну при Чиказькому університеті Кеннета Лі щодо подібних категорій "сплячих". 

"Я думаю, що чотири категорії, які вони (вчені - УНІАН) виокремили, є хорошим способом підсумувати широкий спектр того, що ми теж можемо спостерігати в рамках клінічних розладів сну ... Типів пацієнтів, які звертаються до нашої клініки", - сказав він.

Доктор резюмував: очевидно, що у сучасному світі ми майже не бачимо тих, хто добре спить.

Так, понад половини учасників дослідження потрапили до категорії "субоптимальних" сплячих. Тобто тих людей, які страждають на безсоння. Щобільше, протягом 10-річного періоду дослідження тип сну учасників практично не змінювався. Це свідчить про те, що людині дуже важко змінитися саме у цій звичці, а більшість взагалі не обізнана з тим, як можна налагодити цей процес, наголосив автор дослідження Сумі Лі.

Дослідники виявили, що люди, які страждають на безсоння, більш схильні до розвитку таких захворювань, як діабет, серцево-судинні захворювання та депресія. Водночас люди, які часто дрімали, також частіше страждали від цих захворювань, але рідше, ніж ті, хто "спить без сну". На додаток до підвищеного ризику серцевих захворювань або інсульту, нерегулярний режим сну може погіршити ризик розвитку діабету, деменції або розладів настрою, зазначив Лі. Вчений каже: 

"Сон дає мозку можливість омолодитися. Він допомагає "змити" чимало речей, від яких вашому мозку варто очиститися".

Вчені стверджують, що перший тривожний дзвіночок щодо порушення сну для людей, які раніше ніколи не засинали вдень - це якраз відчуття потреби лягти подрімати. Якщо помічаєте за собою невластиву вам післяобідню сонливість, це свідчить про те, що якість вашого сну вночі погіршилася. 

Людям, які відсипаються на вихідних або у вільний від роботи день, також варто задуматися про свої звички відпочинку, акцентують вчені.

"Це теж не є оптимальним. Ідеально було б мати однакову кількість повноцінного сну [щоночі]. ... Я думаю, що багато хто з нас винен у цьому. Коли ми засиджуємося допізна, щоб виконати якусь роботу, сімейні обов'язки або подібні речі, ми просто "розтягуємося", а потім надолужуємо згаяне уві сні", - каже Лі.

Він каже, ідеально мати регулярний графік сну. Незалежно від того, суботній це вечір чи вечір середи, ви повинні лягати спати та прокидатися приблизно в один і той самий час. Доросла людина має спати вночі від семи до дев'яти годин, заявляє Лі. 

Якщо ви маєте проблему з нічним сном, вчені радять:

  • Перед відпочинком медитувати;
  • читати книгу;
  • прийняти гарячу ванну;
  • уникати гаджетів, перегляду телебачення тощо;
  • скоротити споживання кофеїну та алкоголю, на ніч взагалі таке не вживати.

Окрім цього, заснути може допомогти легка прохолода в кімнаті. Також важливо, щоб у приміщенні, де в спите, було темно.

Після їжі хочеться спати - чому і що з цим робити

Тим часом не рідко деякі люди відчувають бажання лягти подрімати після перекусів упродовж дня. Чому так і які можливі причини подібного стану, розглядала біолог-нутриціолог зі штату Каліфорнія. Вона пояснила, що зазвичай це пов'язано із дефіцитом енергії в нашому організмі. Детальніше про це та про 5 варіантів протидії - в матеріалі.

Вас також можуть зацікавити новини: