Танення льодовиків в Арктиці може викликати нові пандемії / фото REUTERS

Наступна пандемія може прийти з Арктики. Глобальне потепління може вивільнити віруси, які заморожені в льодовиках Арктики.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журнал The Royal Society.

Відзначається, що вчені вивчили грунт та осадові породи озера Хейзен, яке є найбільшим озером на півночі за Полярним колом. Дослідники за допомогою секвенування виявлених ДНК і РНК намагалися ідентифікувати віруси, які там знаходяться.

Відео дня

"Через потік води від танучих льодовиків ризик зростає. Це пов'язано зі зміною клімату. Арктика може стати благодатним грунтом для нових пандемій", - йдеться в дослідженні.

Більш ранні дослідження показали, що в результаті танення льодовиків можуть виділятися різні патогени, паразити та віруси, які можуть виявитися серед тварин та людей, що в свою чергу призведе до нових пандемій.

Танення льодовиків і загроза для людства - що відомо

Вчені з Китайської академії наук з'ясували, як на світ може вплинути глобальне потепління. Виявилося, це принесе нам не тільки кліматичні зміни, але і ряд інших більш серйозних проблем. У льодовиках, які вже почали танути, вчені виявили близько тисячі невідомих бактерій, вони можуть викликати нові хвороби і навіть епідемії.

В результаті виникла ідея "заморозити" Північний і Південний полюси розпиленням діоксиду сірки, щоб зупинити танення льодовиків. Однак план досить суперечливий, так як розпорошення діоксиду сірки спричинить за собою викид мільйонів тонн вуглекислого газу.

Вас також можуть зацікавити новини: