Експерт пояснив, чи чекати повені на Великому Лузі / фото ukrainaincognita.com

На Великому Лузі Каховського водосховища вперше за півстоліття зафіксовано повінь. Це пояснюється весняним таненням снігів.

"Зараз ми наближаємося, мабуть, до піку рівня води. Восени був мінімум. Думаю, що до літа ще буде час, коли вода спаде до того ж приблизного рівня, як було торік", - заявив експерт Української природоохоронної групи Григорій Коломицев у коментарі Суспільному.

При цьому він зазначив, що повінь на цій території фіксується вперше за десятки років.

Відео дня

"Те, що відбувається на території водосховища цієї весни, це теж, можна сказати, вперше за 50 років. Важко було очікувати чогось, крім того, що природно відбувається. Зараз це весняний паводок, який по всьому Дніпру, і навіть у тих частинах, де течія регульована. Відповідно, слід було очікувати, що в цей час надходження водних мас відбувається сильніше, і вода не встигає сходити, тому найнижчі ділянки почали заповнюватися водою", - пояснив експерт.

За його словами, зазвичай паводок і таке підтоплення відбувається протягом березня-квітня і навіть на початку травня, але багато що залежить від того, чи відбуватиметься скидання води зверху.

Підрив Каховської ГЕС - головні новини

6 червня окупанти підірвали Каховську ГЕС, затопивши населені пункти в Миколаївській і Херсонській областях. Через місяць після підриву місцевість навколо водосховища перетворилася на пустелю.

За словами росіян, на підконтрольній їм території внаслідок підриву загинуло лише близько 60 осіб, однак за свідченнями журналістських розслідувань, кількість жертв може бути набагато більшою.

Вас також можуть зацікавити новини: