Росія вдається до ядерного тероризму, захопивши ЗАЕС / фото ua.depositphotos.com

В Україні не вщухають розмови про те, що Росія може вдатися до теракту на Запорізькій АЕС, окупованій нею з початку повномасштабного вторгнення. Вчені та атомники попередили, у разі якого сценарію аварії на ЗАЕС наслідки будуть вкрай небезпечними. 

Наразі один блок ЗАЕС перебуває в гарячому зупині із температурою приблизно 270 градусів. Науковці попереджають, що гарячий зупин створює додаткові ризики для радіаційної безпеки в Україні, йдеться в статті УНІАН.

Проте для окупантів один із блоків у гарячому зупині – це "козир у рукаві", який вони можуть використати у разі суттєвого просування ЗСУ на південному напрямку, кажуть науковці.

Відео дня

"Те, що окупанти зараз підтримують в гарячому резерві енергоблок, – це гра на нервах, це провокація. Бо вони це можуть використати у будь-який момент, щоб вплинути на хід бойових дій. Вони будуть погрожувати щось зіпсувати на станції", - сказав УНІАН екс-голова Держатомрегулювання України, колишній головний інженер Чорнобильської АЕС Микола Штейнберг.

Він зазначив: коли енергоблок перебуває у режимі з температурою 270 градусів, як при гарячому зупині, це підвищує ризики розплавлення палива.

Начальник відділення аналізу безпеки АЕС Державного наукового центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк пояснює, що гарячий енергоблок атомної станції можна досить швидко вивести в режим виробітку електроенергії. У разі такого сценарію наслідки аварії будуть зовсім інших масштабів, вже не йтиметься про небезпеку лише для 30-кілометрової зони, як прогнозували експерти. А все тому, що біля Запорізької атомної станції немає необхідної кількості води, щоб охолоджувати працюючий реактор.

"Враховуючи те, що немає води у Каховському водосховищі, запустити енергоблок - це свідомо йти на аварію", - підсумував Штейнберг.

Ризик теракту РФ на Запорізькій АЕС

Після підриву окупантами Каховської ГЕС українська влада почала попереджувати, що Росія може вдатися до нового теракту - на Запорізькій АЕС. 

19 липня у ГУР попередили, що є ймовірність організації найближчим часом російськими окупантами на Запорізькій атомній електростанції чергової збройної провокації, дії загарбників можуть призвести до аварії.

В "Енергоатомі" 17 липня заявили, що ситуація на окупованій росіянами ЗАЕС залишається небезпечною, оскільки окупанти продовжують мінувати станцію.

Державна інспекція з ядерного регулювання України попереджає про намір окупантів перевести ще один енергоблок - №4 - Запорізької АЕС у стан "гарячого зупину". Це створить нові суттєві ризики для ядерної та радіаційної безпеки.

Вас також можуть зацікавити новини: