Україна зобов'язалася відмовитися від вугілля в енергетиці (відео)

Угоду, яка передбачає зобов'язання більше не фінансувати будівництво вугільних електростанцій, підписали понад 40 країн.

Понад 40 країн світу під час кліматичному саміті COP26 у Глазго погодилися поступово відмовитися від використання вугілля в енергетиці.

Багатші та більші країни зроблять це у 2030-х роках, а менші країни – у 2040-х, пише The Guardian.

Серед країн, які домовилися припинити використання вугілля для виробництва електроенергії, такі великі споживачі, як Канада, Польща, Південна Корея, Україна, Індонезія та В'єтнам.

Читайте такожПонад 100 країн домовилися зупинити вирубку лісів до 2030 року

При цьому деякі з найбільших залежних від вугілля економік світу, включаючи Австралію, Китай, Індію та США, не підписали цю угоду.

Угода включає зобов'язання десятків країн припинити використання вугілля, а понад 100 фінансових установ та інших організацій також погодилися припинити інвестиції у вугільну галузь.

Мета "залишити вугілля в історії" була ключовим питанням для Великої Британії як господаря саміту COP26, який має на меті поставити світ на шлях обмеження глобального опалення.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, використання вугілля є однією з найбільших причин викидів парникових газів, а використання палива, що забруднює довкілля, відновилося після тимчасового зниження викидів, викликаного тогорічними карантинами.

Як повідомляв УНІАН, українські вугільні електростанції стали лідерами у Європі за викидами забруднюючих речовин. Від спалювання вугілля для виробництва електроенергії три основні забруднюючих речовини викидаються в повітря, що загрожує здоров'ю людей.

Що таке COP26

COP (Conference of Parties) - щорічна зустріч на найвищому рівні, де представники 197 країн обговорюють масштабні зміни клімату і намагаються домовитися, яких умов необхідно дотримуватися, щоб не допустити глобальної катастрофи.

Саміт проходить у рамках конвенції ООН про зміну клімату - міжнародного договору, підписаного майже 30 років тому практично всіма країнами та територіями Землі. Документ спрямовано на обмеження впливу людини на клімат.

COP26 стане 26-м зібранням, відколи договір набув чинності 21 березня 1994 року. Цього року зустріч відбудеться у Шотландії, у місті Глазго, з 1 по 12 листопада.

На цьогорічному саміті планується підбити підсумки того, що було й чого не було зроблено для виходу з кліматичної кризи з моменту підписання в 2015 році Паризької кліматичної угоди.

Вас також можуть зацікавити новини