У Глазго стартує глобальна кліматична конференція / фото REUTERS

Сьогодні у шотландському місті Глазго стартує глобальна кліматична конференція COP26.

Як повідомив ірландський ресурс RTE, очікується, що у сесіях конференції візьмуть участь близько 120 світових лідерів. Загалом десятки тисяч делегатів були акредитовані на захід.

Читайте такожСвіт не зможе досягти мети щодо стримування глобального потепління - ООН

Відео дня

Вчені попереджають, що саміт – останній шанс запобігти катастрофічній зміні клімату.

Передбачається, що лідери візьмуть на себе нові зобов'язання щодо скорочення викидів парникових газів у своїй країні до 2030 року. Водночас вже з'явилися попередження, що запланованих заходів, ймовірно, буде недостатньо.

Мета конференції – підтримувати рівень глобального потепління якомога ближче до показника у 1,5°C, що встановлено Паризькою угодою 2015 року.

Основна увага приділятиметься великим економікам таких країн, як у групі G20, зокрема США, ЄС та Китай, на які припадає переважна більшість глобальних шкідливих викидів.

Основна робота COP26 розпочнеться в понеділок / фото REUTERS

Конференція триватиме два тижні.

Церемонія відкриття відбулася сьогодні в обідній час, але основна робота розпочнеться у понеділок, коли світові лідери, зокрема президент США Джо Байден, прибудуть на дводенний саміт високого рівня.

А вже сьогодні для участі в COP26 до Великої Британії прибув президент України Володимир Зеленський. Його виступ на Конференції запланований на понеділок, 1 листопада.

"Президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою прибув до Великої Британії для участі в Конференції ООН з питань зміни клімату COP26, яка відбудеться в місті Глазго. Глава Української держави виступить на Конференції у понеділок, 1 листопада. Також запланована низка зустрічей Володимира Зеленського з лідерами інших держав", - розповіли в Офісі президента.

Конференція триватиме два тижні / фото REUTERS

Нагадаємо, королева Великої Британії Єлизавета ІІ не братиме участь у кліматичному саміті в Глазго, але підготує записане відеозвернення до інших учасників. Також не буде брати участь у цій конференції президент Росії Володимир Путін.

Саміт проходить у рамках конвенції ООН про зміну клімату / фото REUTERS

Що таке COP26

COP (Conference of Parties) - щорічна зустріч на найвищому рівні, де представники 197 країн обговорюють масштабні зміни клімату і намагаються домовитися, яких умов необхідно дотримуватися, щоб не допустити глобальної катастрофи, пише BBC.

Саміт проходить у рамках конвенції ООН про зміну клімату - міжнародного договору, підписаного майже 30 років тому практично всіма країнами та територіями Землі. Документ спрямовано на обмеження впливу людини на клімат.

Читайте такожВ ООН попередили людство про катастрофічні зміни клімату

COP26 стане 26-м зібранням, відколи договір набув чинності 21 березня 1994 року. Цього року зустріч відбудеться у Шотландії, у місті Глазго, з 1 по 12 листопада.

На цьогорічному саміті планується підбити підсумки того, що було й чого не було зроблено для виходу з кліматичної кризи з моменту підписання в 2015 році Паризької кліматичної угоди.

Як повідомляв УНІАН, концентрація парникових газів у атмосфері Землі в 2020 році встановила новий рекорд, а річні темпи зростання перевищили середній показник за 2011-2020 роки. Ця тенденція збереглася й в 2021 році.

Вас також можуть зацікавити новини