Економіст розповів, чи вплине ситуація на польському кордоні на вартість продуктів в Україні / колаж УНІАН з фото ua.depositphotos.com

Блокада кордону поляками не спричинить в Україні зростання цін на продовольство, оскільки наша держава ним себе повністю забезпечує, а імпортується лише невелика кількість товарів - цитрусові, лимони, банани, сіль та морожена риба.

Пальне, окрім скрапленого газу, також не здорожчає, поділився прогнозом з УНН економіст Олег Пендзин. "Пально-мастильні матеріали, в основному, йдуть у нас залізницею. Автомобільним транспортом, в основному, їде скраплений газ. І по скрапленому газу дійсно є питання - він зріс в ціні, адже… є дефіцит", - зазначив співбесідник.

Експерт додав, що через блокаду кордону можуть ненадовго виникнути певні складнощі з предметами довгострокового використання й побутовою хімією.

Відео дня

"Ми маємо певні запаси (побутової хімії, електротоварів) на складах. Якщо би це блокування було місяці три-чотири, то, напевно, ми би це відчули. Поки що ми більш-менш спокійно реагуємо на ці речі, через наявність залишків на складах. Це стосується і будівельних сумішей та матеріалів, які їдуть з тієї ж самої Польщі", - підкреслів економіст.

Ситуація на кордоні з Польщею та її наслідки - що треба знати

Польські перевізники з 6 листопада заблокували низку пунктів пропуску на кордоні Польщі та України. Причина страйку - скасування для українських перевізників дозволів на перетин кордону.

Через блокування кордону в Україні виникли проблеми з автогазом - він почав зникати з АЗС, і ціни зросли. Наприкінці листопада експерт паливного ринку Сергій Куюн спрогнозував, що проблему з автогазом вирішать за кілька тижнів.

Вас також можуть зацікавити новини: