Популярний в Україні фрукт здорожчав / фото Рixabay.com

Формування закупівельних цін на яблука нового врожаю відбувається в межах 23-26 грн/кг, що на 9-15% більше, якщо порівнювати з попереднім періодом. Про це УНІАН повідомила керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович, яка раніше заявляла про здешевшання популярного овоча.

За її словами, ціни на яблука залежать від сезонності, якості врожаю, логістичних витрат та імпортно-експортних відносин. Середньомісячна ціна на яблука в Україні коливається довкола 20,49 грн. На гуртовому ринку "Шувар" можна зустріти ціни від 23,90 грн до 24,75 грн, нижня межа становить 19,35 грн.

За сприятливих для вирощування яблук погодних умов можна очікувати зниження цін, оскільки пропозиція на ринку збільшиться. З іншого боку, при зростанні інфляції можна очікувати підвищення цін на продукти харчування, в тому числі – яблука.

Відео дня

Загалом експерт вважає, що ціни на яблука будуть демонструвати відносну стабільність. Більш точні прогнози можна буде зробити на основі аналізу агрометеорологічних звітів, тенденцій на світових ринках та економічної ситуації в Україні.

Як зміняться ціни на продукти харчування

У березні перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран повідомив, що ціни на деякі продукти харчування в Україні можуть піти вгору через блокаду кордону. Це зокрема стосується свіжих тепличних овочів, які ввозять з Європи через Румунію.

Також не можна виключати здорожчання сирів, бакалії, оливкової олії, риби та морепродуктів, а також деяких інших товарів, які не виробляють в Україні.

Водночас чекати на зростання цін на головні овочі з борщового набору через блокаду не варто, адже їх вирощують в Україні. Ціни на деякі з них навіть знизились у цьому місяці.

Вас також можуть зацікавити новини: