Ціни на популярний овоч впали / фото ua.depositphotos.com

Білоголова капуста в Україні в середині тижня здешевшала на 17%. Коливання цін на цей овоч провокують різні фактори. Є ймовірність, що здешевшання капусти продовжиться надалі. Про це повідомила керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович у коментарі для УНІАН.

За словами експертки, на вартість білоголової капусти впливає низка факторів:

  • сезонність – ціни можуть впасти після збору врожаю, оскільки пропозиція на ринку зростає;
  • попит і пропозиція – вартість може падати, коли на ринку з'являються великі обсяги продукції, попри незмінний або зменшуваний попит, тоді як великі обсяги капусти, вироблені в період гарного врожаю, можуть призвести до падіння цін;
  • логістика та зберігання – зростання витрат на логістику та зберігання спонукає продавців підвищувати ціни, в той час, як покращення логістики та методів зберігання може сприяти зниженню витрат.

Економічні умови в країні, інфляція, обмінний курс та інші макроекономічні показники можуть впливати на ціни на продукти харчування. За словами Тетяни Попович, капуста подешевшала через поєднання цих причин, що, своєю чергою, збільшили пропозицію овочу та зменшили попит на неї.

Відео дня

"Це може вказувати на те, що виробники входять в період з великими запасами продукції, які вони намагаються продати перед наступним збиранням урожаю", – сказала експертка.

Зазначається, що тенденція до зниження цін на капусту, ймовірно, продовжиться, оскільки українські фермери стикаються з проблемами якості врожаю.

Ціни на овочі в Україні

На початку березня в Україні знижувалися відпускні ціни на моркву. Станом на 7 березня оптові партії моркви надходили у продаж по 6-9 грн/кг, що в середньому було на 12% дешевше, ніж за тиждень до цього.

Раніше УНІАН писав, що на українському ринку картоплі спостерігається дефіцит якісної продукції. Станом на 6 березня українські виробники були готові вести відвантаження такої продукції не нижче, ніж по 16-23 грн/кг, що в середньому було на 14% дорожче, ніж тижнем раніше.

Вас також можуть зацікавити новини: