Блокада кордону призведе до здорожчання деяких продуктів / фото ua.depositphotos.com

Через блокаду польського кордону, яка стосується руху вантажних автомобілів, деякі продукти харчування можуть зрости у ціні, однак це зростання не буде критичним. Про це в ефірі каналу "Перший Західний" розповів перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Свої висновки про динаміку цін на найближчі 2-3 місяці Непран зробив на основі опитування підприємців. За його словами, через блокаду кордону може спостерігатися незначне підвищення цін на свіжі тепличні овочі, які ввозять з Європи через Румунію.

Крім того, можуть підвищитися у ціні елітні вина, коньяки, сири, бакалія, оливкова олія, риба та морепродукти, оскільки ці товари не виробляють в Україні. В середньому можна очікувати здорожчання у цих сегментах на 5-8%.

Відео дня

На щастя, в Україні вирощують багато овочів: зокрема ті, що складають стандартний борщовий набір. Зростання цін на них не прогнозують.

В цілому, за словами Непрана, попри війну, економічна ситуація в країні не настільки погана, як можна було б уявити. У якості прикладу для порівняння він згадує Другу світову, коли багато країн встановили карткові обмеження на основні продукти харчування.

Ціни на продукти в Україні – динаміка

Раніше повідомлялось, що ціни на деякі овочі в Україні за останній час знизились. Зокрема, у минулому тижні зафіксували падіння цін на місцеві тепличні огірки. Причиною такої динаміки стало те, у більшості регіонів України встановилась тепла сонячна погода.

Окрім того, у березні мале місце зниження цін на моркву, яка є незамінним інгредієнтом традиційного борщу. Причиною цього назвали те, що фермери намагалися якомога швидше реалізувати моркву середньої та низької якості через погіршення її якості в сховищах.

Вас також можуть зацікавити новини: