
Із 15 жовтня в Україні прогнозується подорожчання продуктів харчування, особливо соняшникової олії. Вартість цього продукту зросте щонайменше на 40%, повідомив народний депутат, член Комітету Верховної Ради з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук в ефірі День.Live.
Водночас, за його словами, ціна на картоплю цьогоріч буде стабільна за умови, що вона збережеться в картоплесховищах. Щодо інших овочів, прогнозує нардеп, то навесні переважатиме імпорт, і відповідно, ціна зросте.
"Тому що зберігати немає де, і власна продукція закінчиться досить швидко. Через те овочі матимуть досить високу ціну", - пояснив депутат.
Також дорожчатиме і молочна та м'ясна продукція через зростання цін на корм, електроенергію та нестачу кваліфікованої робочої сили, зазначив Соломчук.
"Враховуючи, що ціни на соняшник, кукурудзу, сою, пшеницю на світових біржах і всюди піднімаються, то точно здешевлення аж ніяк не можна прогнозувати", - стверджує депутат.
Крім того, зазначив він, є суттєвий дефіцит робочої сили:
"Власники бізнесу просто ганяються за кваліфікованої працівниками, перекупляючи один в одного. Заробітні плати через це підвищуються, часом до рівня таких країн, як Чехія, Словаччина, Угорщина".
Він додав, що це все, а також вартість електроенергії, впливає на ціну молока та м'яса.
Подорожчання продуктів в Україні: актуальні новини
Як повідомляв раніше УНІАН, ціни на помідори в Україні набирають обертів. З початку поточного тижня томати, вирощені в теплицях, подорожчали в середньому вже на 14%. Виробники продають цей товар по ціні 35-55 грн/кг залежно від якості та обсягів партій. На думку аналітиків, на зростання цін впливає зниження пропозиції, викликане скороченням врожаю овочів на українських тепличних комбінатах.
Крім того, зазначалося, що за рік яблука подорожчали удвічі, а яйця – у 1,7 раза. На понад третину подорожчало м'ясо і птиця: філе куряче – на 37,5% (до 264 грн), свинина – на 36,8% (до 249 грн), тушки курячі – на 35,9% ( до 118 грн). Яловичина подорожчала на 22,9%.
Також прогнозується, що в Україні більше не буде дешевих яблук. Адже виробники розширюють експорт фрукту за кордон, відповідно вищі експортні ціни змінюють вартість фрукту і на внутрішньому ринку, розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник. Він прогнозує, що кілограм яблук цьогоріч буде коштувати 30-35 гривень, максимум 40 гривень. "Тобто не 70, і не 100 гривень за кілограм, як було не так давно. Але і по 5 гривень яблука вже ніколи не будуть", – попередив експерт.