Рис для паельї може пропасти / фото ua.depositphotos.com

Іспанський сорт рису для приготування паельї опинився під загрозою зараження грибком після того, як Євросоюз заборонив пестициди, які використовували фермери.

Як повідомляє Reuters, три виробники рису в регіоні Валенсія заявили, що їх урожай рису бомба - сорту, вирощуваного практично тільки в Іспанії, в минулому році склав половину середнього показника за 10 років через грибок Pyriclelia, що заражає рис.

"Рис бомба швидше за все зникне. Наш урожай буде втрачено через правила", - сказав фермер Мігель Мінге.

Відео дня

Фермери по всій Європі влаштували гнівні протести проти обмежень, які, за їхніми словами, дають перевагу зовнішнім конкурентам. 

У зв'язку з цим президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала відмовитися від плану ЄС щодо скорочення вдвічі використання пестицидів.

Видання нагадало, що в 2018 році ЄС припинив авторизацію пестициду трициклазолу, оскільки постановив, що він може бути шкідливий для здоров'я людини.

Проблеми європейських фермерів

13 січня стало відомо, що шість європейських сільськогосподарських організацій опублікували спільну декларацію із закликом обмежити імпорт українських продуктів в ЄС, щоб не ставити під загрозу "виживання" європейських виробників.

У травні 2022 року Євросоюз вирішив тимчасово призупинити мита на український імпорт. Однак організації, що представляють європейських фермерів, стурбовані наслідками цих заходів для Європи.

Вас також можуть зацікавити новини: