Також для сільгоспвиробників, за словами експертів, значно збільшилися витрати при виробництві цибулі / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Перетворилась на делікатес: чому ціни на цибулю зросли в декілька разів та що чекати далі

17:52, 27.04.2023
7 хв.

Протягом повномасштабної війни в Україні майже в три рази здорожчав популярний для споживання овоч – цибуля. УНІАН з’ясовував причини такого стрімкого росту її вартості та чи варто чекати українцям довоєнних цін.

З давніх давен українська кухня славилась різноманіттям смачних страв. Особливості смаку додає як майстерність наших господинь, так і вдале поєднання інгредієнтів. Зокрема, цибуля є одним з найпопулярніших компонентів різних страв, які зустрічаються в українців як на святковому столі, так і в будень. Цей овоч багатьом смакує і самостійно в сирому вигляді, чи як важливий інгредієнт салатів.

Проте наразі улюблений народний продукт став, без перебільшення, делікатесом. Адже за 14 місяців великої боротьби нашого народу з російськими окупантами цибуля здорожчала в декілька разів.

"Я раніше купувала пару кілограмів цибулі і навіть не звертала увагу на суму в чеку. А зараз, коли ця сума виросла в рази три, то вже й задумуюсь – чи купляти мені її кілограмами, чи все ж таки менше", – розповіла кореспонденту УНІАН відвідувачка столичного супермаркету Ольга Григорівна.

Відео дня

Тож що спонукало ціни на цибулю так стрімко зростати та коли цей овоч стане для нас більш доступним?

Причини цінового злету

Авжеж першопричиною росту цін на цибулю стала повномасштабна навала російських загарбників на українські землі. Оскільки внаслідок цього були порушені логістичні шляхи і під окупацією лишилась значна частина родючих угідь, де вирощувався цей овоч. Тому у 2022 році посівні площі скоротились.

"Області, які є одними із найбільших виробників цибулі ріпчастої в України потрапили під окупацію (Київська, Херсонська, Запорізька, Харківська) або зазнавали постійних обстрілів, що не давало змоги відновлювати господарство", – пояснив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

Як зазначив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, традиційно 35 відсотків української цибулі була з Херсонщини, проте минулого року вона не надійшла на український ринок.

Також для сільгоспвиробників інших регіонів України, за словами експертів, значно збільшилися витрати при виробництві цибулі.

Традиційно 35% української цибулі була з Херсонщини / ua.depositphotos.com

Гопка звернув увагу на те, що значне зростання цін на цибулю спостерігається не тільки в Україні, а й в світі, що впливає на цінову політику й на вітчизняному ринку.

"Стрімке зростання цін відбулось через сильні повені у Пакистані (країна входить в топ-5 найбільших експортерів), які знищили величезну частину врожаю цибулі; морози

в Центральній Азії, які пошкодили запаси продукції; засуха в Європі, яка й для нас є дуже відчутною. Тому що з лютого й до кінця весни на українському внутрішньому ринку завжди переважала імпортна продукція, а цибулі власного виробництва вистачає тільки до середини-кінця зими", – зазначив експерт.

Асортимент цибулі та попит на неї

Оскільки обсяги виробництва цибулі в Україні значно скоротились, тому торгівельним мережам довелось терміново змінювати структуру її закупівель.

"Протягом війни структура постачання суттєво змінилась. Аби задовольнити купівельний попит мережа налагодила постачання цибулі з Польщі, Нідерландів, Туреччини, Єгипту та інших країн", – повідомили УНІАН в мережі супермаркетів АТБ.

В компанії зазначили, що на сьогодні залишків саме вітчизняної цибулі недостатньо для повного задоволення потреб покупців в цьому овочі.

В АТБ також розповіли, що найбільше нестача цибулі відчувалась протягом перших двох місяців від початку повномасштабного вторгнення, що пов’язане із частковою окупацією південних областей, на території яких історично вирощувався та зберігався значний об’єм ріпчастої цибулі.

Натомість в мережі магазинів "Сільпо" за період повномасштабної війни особливої нестачі цибулі не було, за винятком останнього місяця, коли українська цибуля почала поступово закінчуватися у місцевих фермерів.

"Це звичне явище, яке спостерігається у цей час із року в рік. Коли виникає ризик нестачі вітчизняної цибулі, ми підсилюємо імпортні поставки з Нідерландів, Єгипту та Польщі. Загалом, сама структура постачання не змінювалася", – розповіли агенції УНІАН в компанії.

В "Сільпо" додали, що наразі продажі цибулі стабілізувалися і повернулися до звичних обсягів. А мережа АТБ повідомляє, що попит на цибулю залишається стабільно високим.

Вартість цибулі на вітчизняному ринку спочатку зростала під впливом її нестачі всередині країни через окупацію і наближення до лінії фронту / ф​​​​​​ото УНІАН, Ратинський В'ячеслав

Що може вгамувати ціни

Вартість цибулі на вітчизняному ринку спочатку зростала під впливом її нестачі всередині країни через окупацію і наближення до лінії фронту тих територій, з яких зазвичай постачався цей продукт в інші області України. А тепер же підбурює ціни до зростання спустошення й без того невеликих запасів цибулі та необхідність імпортувати її, сплачуючи дорогою валютою.

"Пік здорожчання спостерігався наприкінці березня та у перший тиждень квітня. На оптових ринках в цей період часу ціни варіювались в межах 44-47 грн/кг, в супермаркетах ціни в середньому були від 50,50-69,90 грн/кг. Зараз ціна хоч і

знизилась, проте тримається ще на доволі високому рівні", – розповідає експерт УКАБ Гопка.

Станом на середину квітня, за його підрахунками, вартість цибулі в супермаркетах для споживачів становила 49,79-69,90 грн/кг.

"З січня 2023 року ціна зросла на 63 відсотка, а порівняно з минулим роком – майже в 2,9 рази, схожа ситуація й на оптових ринках. Найбільше відчувалась нестача продукту на початку року в січні. Зараз на внутрішньому ринку майже вся цибуля є імпортною, і ціна залежить від ситуації на світових ринках", – пояснює аналітик.

Він зазначає, що є гарні сигнали, що на світовому ринку цибулі ситуація в найближчий час може стабілізуватися.

"Ціни на цибулю на внутрішньому ринку повинні почати знижуватися в травні, при умові збільшення пропозиції на світовому ринку та сприятливих погодних умов як в Україні, так і в провідних країнах-виробниках. Але серйозне зниження ціни для споживачів буде тоді, коли з’явиться вітчизняна продукція, а це на початку літа", – прогнозує Гопка.

Тому українцям варто ще трохи зачекати, а літній сезон принесе очікуване зниження цін на цей популярний овоч. Але довоєнні цінники ми навряд чи скоро побачимо.

Також при наявності присадибної ділянки чи дачі варто задуматись про засадження цибулею хоча б незначного клаптику землі. Аби тоді менше думати про ціни на цибулю в магазинах, а мати власні запаси.

Але якщо громадяни не мають городу і залежні від покупної цибулі, то про її можливу нестачу точно не варто турбуватись. Адже цьогоріч її власне виробництво зросте, тому що українські сільгоспвиробники, які побачили цінові перспективи, планують її вирощувати навіть там, де цього ще ніколи не відбувалось. До того ж національні торговельні мережі тримають руку на пульсі і в разі чого зможуть задовольнити покупців імпортованим товаром.

Тож тримаємо стрій і продовжуємо на всіх фронтах наближати довгоочікувану Перемогу!

Альона Кириченко

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся