Без врожаю Україна не залишиться, запевнив заступник міністра / фото УНІАН, Олексій Сувіров

Російським окупантам не вдалося зірвати посівну кампанію в Україні, тому без врожаю вона точно не залишиться.

Про це заявив перший заступник Міністра аграрної політики Тарас Висоцький, передає "РБК-Україна".

За його даними, нинішні запаси продовольства можуть покрити потреби України в найближчі роки.

Відео дня

"Наприклад, на сьогодні у нас є багаторічний запас соняшникової олії, кукурудзи та цукру. А щоб уникнути ризиків з нестачею ключових овочів, в цьому році на Заході і в центрі України збільшені площі під продукти борщового набору - капусту, моркву, буряк і картоплю", - розповів він.

Чиновник підкреслив, що МінАПК відстежує стан забезпечення держави продовольчими товарами в реальному часі і оперативно реагує на будь-які зміни ситуації.

"В цілому український агропромисловий комплекс виробляє продукції в п'ять разів більше, ніж її внутрішнє споживання", - резюмував він.

Зернова блокада України Росією

Раніше прем'єр Денис Шмигаль заявляв, що Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ, що дозволить Україні збільшити обсяги для зберігання на 10-15 млн тонн.

Нагадаємо, Володимир Зеленський розповів, що розблокувати українські порти допомагають Туреччина, Великобританія, Канада, ООН та інші європейські країни. Також президент під час свого виступу в Сінгапурі розповів про наслідки продовольчої кризи та війни в Україні.

Як повідомляв УНІАН, 30 травня керівник офісу президента України Єрмак заявив, що світова продовольча криза, який провокує Росія, ще можна уникнути. За його словами, необхідно розблокувати українські порти, відправивши в Чорне море військові конвої країн-партнерів, які будуть супроводжувати зернові вантажі.

10 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про активну фазу переговорів з пошуку рішень для подолання глобальної кризи продовольства.

Пізніше в МЗС розповіли, що Україна встановила два маршрути через Польщу і Румунію для експорту зерна.