Туреччина підтримала продовження "зернової угоди" / фото Facebook Олександра Кубракова

У Туреччині зробили заяву про продовження так званої "зернової угоди", в рамках якої Україна експортує продовольство через "зелені коридори" у Чорному морі.

"Ми наполегливо працюємо над безперешкодною реалізацією і подальшим продовженням Чорноморської зернової угоди", - заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на Конференції ООН з найменш розвинених країн, яка проходить в Катарі, передають Sky News.

Зазначається, що ініціатива ООН і Туреччини в липні минулого року дозволила експортувати зерно з трьох українських портів.

Відео дня

Тим часом в Росії вже назвали свої умови продовження "зернової угоди".

"Якщо ця домовленість, яка має зобов'язання сторін, а не зобов'язання тільки однієї сторони і підганяння і махінації з іншого боку, якщо ця домовленість рівноправна, то ми завжди свою частину виконували і виконувати збираємося у всіх домовленостях", - заявила речник російського МЗС Марія Захарова.

"Зернова угода" - останні новини 

Як відомо, так звана "зернова угода" була укладена влітку 2022 року. Її продовжили в листопаді, і термін дії закінчується 18 березня поточного року.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна зацікавлена у продовженні "зернової угоди", однак Росія при цьому повинна виконати ряд умов, щоб не гальмувати цей процес.

В одній з останніх своїх заяв про "зернову угоду" президент України Володимир Зеленський зазначав, що вона заслуговуєна безстроковк продовження:

"Завдяки потужній участі ООН, Туреччини та інших партнерів, ми показали, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом. Я вважаю, що наша експортна зернова ініціатива заслуговує на безстрокове продовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу- це фундаментальне право кожної людини у світі".