Зеленський заявив, що РФ може вдарити по газотранспортній системі України / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія може влаштувати теракт, аби вивести з ладу українську газотранспортну систему й вимагати від Європи запуску "Північного потоку-2".

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій телекомпанії ZDF.

"Вони завдадуть ударів по ГТС України. Щоб їх не звинуватили, вони вчинять теракт на своїй території. Їм однаково, що підривати. Звинуватять нас, щоб ударити по нашій ГТС", – додав Зеленський. 

Відео дня

На думку президента, після удару по українській ГТС Путін оголосить про неможливість постачати газ до Європи та закличе запустити "Північний потік-2", інакше "Європа залишиться без газу через Україну".

"Наразі потрібна позиція, що якщо Росія продовжуватиме підривати енергосистему Європи, ми "Північний потік-2" не запустимо і санкцій не знімемо", – наголосив Зеленський.

Слова Зеленського про плани Росії завдати ударів по газотранспортній системі України вже прокоментував речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

"Ми не маємо звички стріляти собі в ногу", – заявив він. 

Експорт російського газу до ЄС: що відомо

Після повномасштабного вторгення Росії в Україну велика кількість європейських країн заявила про плани відмовитися від російського газу.

31 серпня 2022 року "Газпром" призупинив постачання газу в Європу "Північним потоком-1". У компанії заявили, що на частинах трубопровідного компресора були виявлені витоки мастила, і обладнання довелося відключити до усунення витоку. За декілька днів "Газпром" оголосив про повну зупинку прокачування газу трубопроводом "Північний потік-1" на невизначений термін. 

Як повідомляв УНІАН, Європа знайшла спосіб отримувати вдвічі більше газу в обхід Росії. Потужності Трансадріатичного газопроводу (TAP) до кінця 2027 року будуть розширені до 20 млрд кубометрів газу на рік. Водночас було ухвалено рішення подвоїти потужність Трансанатолійського трубопроводу (TANAP).

Вас також можуть зацікавити новини: