Росія отримала безпрецедентний дохід від експорту нафти: до чого тут США

Росія починає третій рік війни проти України, маючи безпрецедентну кількість грошей у державній скарбниці. Про це повідомляє CNN

Після введення міжнародних санкцій, Росія стала головним постачальником сирої нафти до Індії. За минулий рік Москва експортувала до азіатської країни нафту на суму близько 37 млрд дол., що стало рекордним показником для неї.

Не останню роль в цій схемі відіграють США. Згідно з аналізом Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), минулого року Сполучені Штати стали найбільшим покупцем нафтопродуктів з Індії, виготовлених із російської нафти. 

Відео дня

З початку грудня 2022 року до кінця 2023 року вони купили нафтопродуктів на суму 1,3 млрд дол. Оцінки CREA базуються на загальнодоступних даних про судноплавство та енергетику.

Загальна вартість експорту цих нафтопродуктів значно зростає, якщо враховувати союзників США, які також ввели санкції проти Росії. За оцінками CREA, у 2023 році ці країни імпортували нафтопродуктів, вироблених з російської нафти, на суму 9,1 млрд дол., що приблизно на 44% більше, ніж роком раніше.

Формально ця схема не є незаконною, адже перероблені поза РФ нафтопродукти не підлягають санкціям. У той же час влада США намагається ліквідувати лазівку, вводячи санкції проти суден російського "‎тіньового флоту"‎, які постачають нафту до Індії. 

Росія і Індія: нафтова дружба

В грудні і січні Індія скорочувала поставки нафти з РФ. Серед причин цього аналітики називали скорочення знижок на російську нафту в порівнянні з близькосхідною, нові санкції США та складну ситуацію у Червоному морі, що виникла через атаки хуситів на судна. 

Експерти припускали подальше зниження об'ємів постачань російської сировини, про те вже у лютому Індія відновила імпорт російської нафти сорту "Сокіл" після двомісячної перерви. 

Вас також можуть зацікавити новини: